Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea desfășoară acțiuni pentru identificarea, în trafic, a șoferilor și pasagerilor care nu poartă centurile de siguranță.
În cadrul campaniei „Alege viața!”, a fost realizat un studiu referitor la comportamentul participanților la trafic privind portul centurii de siguranță în timpul conducerii vehiculelor. Astfel, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, mortalitatea rutieră a scăzut cu 8,25%, păstrând trendul descendent. Aproximativ trei sferturi dintre șoferii de autoturisme participanți la cercetare au afirmat că poartă întotdeauna centura de siguranță. 15,2% au declarat că poartă centura de siguranță deseori în timpul conducerii vehiculului, iar 11,5% doar uneori. Un procent 2,2% dintre cei chestionați nu poartă niciodată centura de siguranță în timpul deplasărilor.
Dintre șoferii de autoturisme care nu poartă niciodată centura de siguranță cei mai mulți realizează drumuri mai lungi (mai mult de 100 km zilnic – 35,3%) și se deplasează cu precădere ziua (58,8%).
Cel mai menționat motiv pentru care se poartă centura de siguranță uneori, deseori sau niciodată este legat de deplasarea pe distanțe scurte, acesta fiind menționat de 57% dintre subiecți, în timp ce 24,5% dintre respondenți nu poartă centura de siguranță în timpul deplasărilor în interiorul localității. Un alt motiv des menționat de respondenți este neglijența, faptul că uită cuplarea centurii de siguranță de către șofer în timpul efectuării deplasărilor.
În cazul efectuării deplasărilor cu mai multe persoane în mașină, 70,3% dintre cei intervievați au afirmat că numai pasagerul din față poartă centura de siguranță. Cei care transportă copii sub 3 ani în autoturism obișnuiesc, în procent de 68,2%, să îi plaseze în scaun special pentru pasagerii sub 3 ani, pe bancheta din spate.
Șoferii nu trebuie să uite că legislația îi obligă să-și cupleze centura de siguranță , atât în localități cât și în afara acestora, pentru toți ocupanții locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive. Centurile nu sunt pentru confort, ci pentru siguranță, iar folosirea acestora în caz de accident, crește șansele de supraviețuire de la 40% la 60%. Pentru a fi eficientă, centura de siguranță trebuie utilizată corect, reglând înălțimea acesteia, astfel încât să treacă peste umăr și nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă. Dispozitivele de tip „airbag” sunt de fapt sisteme suplimentare de retenție, care au eficacitate numai dacă centurile de siguranță sunt cuplate.
În acest week-end, polițiștii îi vor avea în vedere și pe șoferii care conduc băuți, dar și pe cei care circulă cu viteză.