Meiul folosit în alimentație aduce organismului un plus de vitamine și energie. Ca orice cereală, meiul este vitaminizant, nutritiv și revitalizant. Meiul conține vitamina A, fier, magneziu, proteine (în proporție de 20% în semințele de mei).
Meiul este recomandat ca remediu natural în tratamentul unor afecțiuni ca:
– astenie fizică,
– astenie psihică,
– convalescență,
– echilibrează stările nervoase, depresive,
– alungă tulburările din perioada de sarcină,
– ajută la creșterea capacității de concentrare.
Meiul poate fi utilizat și în dietele contra obezității, echilibrând cu succes tranzitul intestinal (proprietate specifică tuturor cerealelor datorită conținutului ridicat de fibre). Meiul ajută în vindecarea afecțiunilor dinților, problemelor articulațiilor, anemiei, fiind recomandat a se consuma în dietele celor alergici, și celor care vor să păstreze o greutate corporală corespunzătoare, în preparate culinare, ca garnitură, sub formă de fulgi, semințe de mei etc.