Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: Patru militari au murit. Doi dintre ei sunt din Focșani


  

 

   Patru militari au murit ieri, într-un accident aviatic, produs în apropiere de Buzău. Printre aceștia se numără și doi militari din Focșani, respectiv maistrul militar Cătălin Topoliceanu și maistrul militar Viorel Cojocaru. Elicopterul militar tip IAR 316 B, al Åžcolii de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc, a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 12.00 și s-a prăbușit la scurt timp după aceasta, în zona localității Poșta Câlnău, la 5 km de bază. Ambii militari focșăneni erau căsătoriți și aveau copii. Tot ieri, s-au împlinit doi ani de la tragedia de la Tuzla, când 12 militari au murit. Printre aceștia și militarul focșănean, căpitan comandor Cătălin Vicențiu Antoche.

   Tragedie la Buzău. Patru militari, printre care doi focșăneni, au murit ieri, în jurul prânzului după ce elicopterul militar tip IAR 316 B al Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc s-a prăbușit, în apropiere de localitatea buzoiană Poșta Câlnău, la aproximativ 3 kilometri de drumul european  85. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au precizat printr-un comunicat de presă că „elicopterul militar a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 12.00 și s-a prăbușit la scurt timp după aceasta”.
   Elicopterul a fost găsit într-un lan de porumb, după o oră de căutări. Presa din Buzău scrie că aparatul era ars în totalitate și trupurile celor patru persoane aflate la bord, respectiv căpitan-comandorul Mitică Docuz, maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, maistrul militar Cătălin Topoliceanu, de 38 de ani, ambii din Focșani  și studentul Ștefan Coropețchi, au fost găsite carbonizate. La locul tragediei s-au deplasat 3 autoutilitare, 3 ambulanțe și un echipaj SMURD, care au căutat pe câmp, aparatul și militarii. 
   După producerea nenorocirii, toate aeronavele de tip IAR 316 B, au rămas la sol. „Din ordinul șefului Statului Major General, conform procedurii, au fost reținute la sol toate aeronavele de tip IAR 316 B, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate imediat măsuri pentru securizarea zonei de impact. Ministrul apărării naționale își exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment și este alături de familiile celor patru militari”, au mai adăugar reprezentanții MApN.
   O comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene cercetează cauzele producerii accidentului aviatic, iar rezultatele anchetei Parchetului Militar vor fi făcute publice la finalul cercetărilor. De asemenea, reprezentanții biroului de presă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au precizat că o echipă operativă, formată din trei procurori militari de la Parchetul Militar București și Parchetul Militar Teritorial București, împreună cu lucrători din Serviciul Criminalistic Județean Buzău, s-a deplasat la fața locului pentru efectuarea cercetărilor și stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul. „Din primele date a rezultat că în timpul desfășurării unei aplicații s-a produs evenimentul aviatic soldat cu patru victime, toți militari. Cercetările continuă, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare”.

Cătălin Topoliceanu avea la activ peste 1100 ore de zbor

   Militarii vrânceni decedați în urma accidentului aviatic, erau căsătoriți și aveau copii. Fiecare dintre ei avea sute de ore de zbor la activ.
   Potrivit informațiilor preluate de pe site-ul Ministerului Apărării Naționale, căpitan-comandorul Mitică Docuz, în vârstă de 45 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor. Era căsătorit și avea doi copii.
   Maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era căsătorit și avea un copil.
   Maistrul militar Cătălin Topoliceanu, în vârstă de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era căsătorit și avea un copil. Studentul în anul întâi, Åžtefan Coropețchi, avea 19 ani și era necăsătorit.
   Familiile celor doi militari vrânceni decedați sunt sfâșiate de durere. Vecinii familiei Topoliceanu ne-au precizat ieri că mama maistrului militar Cătălin Topoliceanu are probleme cu inima și că vestea morții fiului a căzut ca un trăsnet, iar tatăl său urla pur și simplu de durere, atunci când a aflat că fiul său nu mai este. Vecinii familiei ne-au mai spus că și tatăl lui Cătălin Topoliceanu a fost tot cadru militar de aviație. „Sunt niște oameni deosebiți, iar nenorocirea asta care s-a abătut peste familia lor i-a distrus. Îl știam și pe băiat. Era respectuos, cuminte și un vecin bun cât a stat aici. Păcat”, a spus o vecină a familiei Topoliceanu.
   Tristețe și printre vecinii lui Viorel Cojocaru. Oamenii știau că a fost un accident aviatic, dar nu știau că printre victime se află și Viorel Cojocaru. „Știam că a fost un accident la Buzău, dar nu știam că a murit el. Cam multe aparate de zbor pică și nimeni nu ia măsuri. Nu știu ce așteaptă. Tatăl lui a lucrat tot în armată, la Cotești, iar soția este asistentă. Era un vecin foarte bun. Dumnezeu să-l ierte”, a spus un vecin al familiei Cojocaru.

Doi ani de la tragedia de la Tuzla

   În urmă cu exact doi ani, pe data de 5 iulie 2010, 12 militari de elită ai țării și-au pierdut viața în catastrofa aviatică de la Tuzla. Printre ei și căpitan comandor Vicențiu Cătălin Antoche, din Focșani.
Atunci, un avion militar de tip Antonov AN-2 s-a prăbușit,  la doar 100 de metri de pista aerodromului militar din Tuzla, județul Constanța. 11 persoane au murit din cauza incendiului izbucnit imediat după prăbușirea avionului în apropierea aerodromului din Tuzla. O altă persoană a decedat la Spitalul Militar din București. Nici în momentul de față nu se cunosc condițiile concrete și cauza care a produs tragedia. Mai mult, la dispoziția judecătorilor, procurorii militari au fost nevoiți să redeschidă dosarul și, abia de acum încolo, va trebui să se facă cercetări și expertize care ar avea menirea să lămurească toate aspectele ce au dus la producerea tragediei.
   Ieri, la doi ani de la catastrofa aviatică, familiile celor decedați au retrăit momentele de disperare de acum doi ani. Unele dintre familii au mers la Tuzla, chiar la locul în care s-a produs tragedia, și și-au jelit copiii, soții ori logodnicii, retrăind acele clipe de coșmar, de acum doi ani, care-i vor urmări până la sfârșitul vieții.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?