Consumul excesiv de zahăr a devenit un obicei normal în zilele noastre. Gustul pentru zahăr nu este nativ, ci îl învățăm de fiecare dată când consumăm zahăr. Rolul negativ al zahărului asupra sănătății organismului nu se manifestă numai prin creșterea greutății corporale (caloriile din dulciuri se asociază caloriilor din alimente, iar excesul caloric este depozitat ca grăsime) sau celulită, ci și prin diferite afecțiuni: oboseală, diabet, gastrită, ulcer, carii și boli cardiovasculare.
Zahărul face parte din categoria carbohidraților răi, fiind un produs ce nu conține vitamine, minerale sau fibre vegetale. El este un produs chimic, de aceea singurul tip de zahăr pe care trebuie să-l mâncăm este cel care se găsește în fructele și legumele proaspete.
Majoritatea gustărilor dintre mese sunt constituite din dulciuri, ceea ce înseamnă un aport caloric foarte mare față de necesarul zilnic. Printre cele mai consumate dulciuri ca gustări între mese sunt: ciocolata (un baton de ciocolată conține 295 calorii), gogoșile cu gem (1 gogoașă cu gem poate avem în jur de 255 calorii), biscuiții (aproximativ 350 calorii), cafeaua cu frișcă și zahăr (75 de calorii), dar și băuturile dulci (140 calorii).
Ca să scăpați de dorință de a gustă mereu ceva dulce va sugerăm următoarele sfaturi:
1. Mâncați fructe proaspete sau semințe (migdale, alune crude) – Păstrați la îndemână fructele și semințe ca de fiecare dată când aveți poftă de o prăjitură sau ciocolată să le înlocuiți cu fructe și semințe astfel veți primi vitamine, substanțe nutritive și fibre dar și…ceva dulce: de exemplu bananele sunt foarte dulci, gustoase și sănătoase și pline de vitamine din complexul B.
2. Scrieți despre ce mâncați în fiecare zi, într-un fel de jurnal în care să povestiți ce dulciuri mâncați, când le mâncați și cum vă face să vă simțiți după ce le-ați mâncat. Citind după câtva timp acest jurnal vă puteți da seama dacă asociați consumul de dulciuri cu diferite stări emoționale.
3. Repetați zilnic aceste afirmații: Zahărul nu este mâncare! Zahărul îngrășă! Zahărul conduce la apariția ridurilor! Zahărul mă face să devin nervos! Zahărul cauzează diabet! Zahărul îmi provoacă probleme dentare: carii! Zahărul slăbește imunitatea organismului!
4. Informați-vă despre efectele nocive ale zahărului și ale dulciurilor, citiți pe internet sau în cărți experiențele celor care au reușit să scape de dorința de a mânca dulce, dar și ce probleme de sănătate le-au cauzat.
5. Încercați să aveți un stil de viață echilibrat atât din punct de vedere al alimentației cât și emoțional și nu veți mai simți nevoia de a mânca dulce.