Guvernul va asigura fondurile necesare majorării cu 8% a salariilor bugetarilor începând cu drepturile aferente lunii iunie, precum și pentru returnarea contribuțiilor de sănătate încasate eronat de la pensionari, printr-o rectificare bugetară operată în luna august, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Florin Georgescu.
Guvernul a discutat miercuri, în ședință, un memorandum privind rectificarea bugetară pe anul 2012. „S-au asigurat banii în vederea majorării stabilite prin lege a salariilor cu 8%, ca o primă etapă de reîntregire a salariilor nominale la nivelul din iunie 2010, etapa următoare fiind programată în decembrie. Rectificarea va avea loc la încheierea negocierilor cu FMI, după ce am convenit toți parametrii, la începutul lunii august”, a spus vicepremierul.
Pentru cealaltă etapă a majorării salariale, de circa 7%, în vederea reîntregirii salariilor bugetarilor, vor fi prevăzute fonduri în bugetul pe anul 2013, având în vedere că primele plăți se fac din luna ianuarie 2013.
Referitor la alocările pentru bugetele ministerelor, Florin Georgescu a explicat că în ultimele șapte luni ale anului se va asigura cel puțin aceeași medie lunară a fondurilor ca în primele cinci luni, pentru fiecare minister.
„Pe următoarele șapte luni, pornind din mai, se asigură cel puțin aceeași medie lunară de fonduri care s-au cheltuit și pe primele cinci luni în medie, lunar”, a afirmat Georgescu.
Finanțele oferă 3,5 miliarde lei, șefii de instituții vor de 3,3 ori mai mult
Ministrul Finanțelor a cerut șefilor de instituții publice să reanalizeze solicitările de suplimentare a cheltuielilor la rectificarea bugetară pregătită pentru acest an, după ce a constatat că aceștia au solicitat fonduri totale de 11,4 miliarde lei, de 3,3 ori mai mult decât propunerea Finanțelor. Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a propus suplimentarea cheltuielilor bugetului de stat cu doar 3,5 miliarde lei, bazat pe execuția veniturilor și a cheltuielilor bugetare în primele cinci luni ale anului și pe necesitatea plății salariilor majorate cu 8% începând cu luna iunie. Astfel, în varianta propusă de Finanțe, bugetul de stat rectificat prevede cheltuieli totale de 110 miliarde lei și asigură încadrarea în ținta de deficit stabilită cu Fondul Monetar Internațional, de 2,2% din PIB.