Un candidat arondat Centrului de examinare de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani a fost eliminat din examenul de Bacalaureat, după ce asupra sa a fost găsit un memorator (carte de format mic, în care se expun sumar elementele de bază ale unei discipline sau științe- n.r). La un control mai amănunțit, asupra tânărului, care are doar 17 ani, au fost găsite și șase pliculețe de… etnobotanice. Culmea este că în memorator nu au fost găsite rezolvările la istorie, materie la care susținea examenul, foile respective fiind rupte.
Incidentul s-a produs ieri, în jurul orei 11.30, când președintele centrului, Mihaela Horeangă, se afla în sala de examen pentru a ștampila câteva materiale. A sesizat că unul dintre candidați se foiește suspect de mult. „Mi-a atras atenția că se foia foarte mult. Avea asupra lui o cărticică, unde se găseau rezolvări la toate disciplinele, mai puțin la istorie, dar este considerat corp delict. Candidații au fost înștiințați că nu au voie cu astfel de materiale și au semnat. A fost eliminat din examen. Tot asupra lui s-au găsit și mai multe pliculețe și ceva de învelit. A fost înștiințată jandarmeria, pentru a lua măsurile ce se impun”, a spus Mihaela Horeangă.
Jandarmii au intrat și ei în alertă, iar pe numele tânărului au fost întocmite acte premergătoare dosarului penal, având în vedere că există suspiciuni că substanțele ce se aflau în acele plicuri ar fi interzise. Potrivit acestora, asupra absolventului au fost găsite șase plicuri cu plante uscate, dar și o rolă de hârtie, cu care acesta își făcea țigarete.
Băiatul le-a spus jandarmilor că a cumpărat pliculețele din Constanța și că avea de gând să le consume. „Astăzi de 4 iulie (ieri – n.r.), în jurul orelor 12.00, lucrători din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil Focșani, în timp ce executau serviciul de patrulare pe raza municipiului Focșani, județul Vrancea, au fost sesizați de către un subofițer, tot din cadrul IJJ Vrancea, care asigura ordinea și liniștea publică pe timpul desfășurării examenului de Bacalaureat în incinta Colegiului Național «Alexandru Ioan Cuza», din municipiul Focșani, despre faptul că o persoană de sex masculin, care susținea Bacalaureatul, a fost găsită de către supraveghetori având în buzunar mai multe pliculețe cu plante uscate de culoare verde închis”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ, căpitan Sorin Hunea.
Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate este în alertă
Băiatul le-a spus jandarmilor că a cumpărat substanțele din Constanța, cu intenția de a le consuma. Pliculețele cu substanțele suspecte au fost înmânate polițiștilor de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea, pentru a continua cercetările.
Comisarul șef Costel Manea, șeful SCCO, ne-a precizat că substanțele vor fi trimise la laborator, la București, pentru efectuarea de analize, iar în funcție de rezultatele primite, vor lua măsurile care se impun. În funcție de concluziile anchetei, tânărul va suporta rigorile legii. „Jandarmii l-au identificat pe cel în cauză și au stabilit că se numește V. R., în vîrstă de 17 ani. În urma efectuării verificărilor, s-a stabilit că acesta a săvârșit fapta susceptibilă a fi infracțiunea de «cumpãrare sau deținere de droguri pentru consum propriu, fără drept», faptă prevăzută și sancționată de articolul 4 din Legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. El avea asupra sa șase pliculețe din material plastic, ce conțineau plante uscate mărunțite de culoare verde închis și o rolă de hârtie pentru confecționat țigarete. V. R. a precizat că a cumpărat pliculețele în urmă cu două săptămâni, de la un magazin din municipiul Constanța, pentru consum propriu. Bunurile au fost ridicate în vederea efectuării cercetărilor. Celui în cauză i-au fost întocmite actele premergătoare săvârșirii infracțiunii de «cumpărare sau deținere de droguri pentru consum propriu, fără drept», faptă prevăzută și sancționată de articolul 4 din Legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, documentele împreună cu bunurile ridicate fiind predate la SCCO Vrancea”, a adăugat căpitan Sorin Hunea.
Acesta este cel mai grav incident produs în Vrancea în cadrul sesiunii iunie – iulie a examenului de Bacalaureat. Spre deosebire de alți candidați, care sunt tentați să intre în sala de examen fie cu telefoane mobile, fie cu alte dispozitive de înregistrare, tânărul de 17 ani a considerat că va găsi mai multă inspirație în etnobotanice. El va mai putea susține examenul de Bacalaureat abia în sesiunea de toamnă, de anul viitor.
Examen cu subiecte grele la matematică
Potrivit datelor comunicate de oficialii Inspectoratul Åcolar Județean, dintre cei 2.843 candidați înscriși în vederea susținerii celei de-a doua probe scrise a examenului de Bacalaureat, s-au prezentat 2.729.
Candidații care au susținut examenul la matematică spun că nu au avut de rezolvat subiecte ușoare. „Nu prea am văzut în modelele de subiect, cum ar fi la primul exercițiu sau al doilea. Să spunem că au fost acceptabile cât de cât, dar la punctul doi a fost greu. Varianta a fost mai grea decât anul trecut. Nu speram să fie mai ușor, dar măcar să semene cu variantele pe care le-am făcut. Am scris, dar nu știu cât este bine, sper măcar un 5 să iau”, spune Ionelia Airinei, absolventă a Liceului „Ioan Slavici” din Panciu.
Subiectele de matematică M1 și M2 nu ar fi trebuit să ridice mari probleme, crede inspectoarea de specialitate Daniela Sârghie. Potrivit acesteia, subiectele au fost concepute de o așa manieră, încât să fie cât mai pe înțelesul candidaților. „Subiectele au fost asemănătoare cu cele postate pe site-ul Ministerului Educației. Au avut conținut și cerințe clare. Am fost la un centru de examinare, iar după ieșirea din sală am vorbit cu elevii. Unii au ieșit după o oră jumătate, două și au spus că a fost ușor. Alții au ieșit după 3 ore și spuneau că nu au făcut nimic. Pentru a te putea descurca la matematică, trebuie să ai antrenament la calcule, nu să te pregătești doar în clasa a XII-a. Cred că rezultatele vor fi jumătate, jumătate. Copiii din colegiile tehnice sunt slab pregătiți, deoarece nu își mai dau interesul”, a spus inspectorul Daniela Sârghie.
Pentru candidații care au susținut examenul de Bacalaureat la istorie, subiectele nu ar fi trebuit să pună probleme. Inspectorul școlar Dorin Cristea este optimist în ceea ce privește rezultatele ce vor fi obținute de candidați. „Subiectele au fost foarte frumoase, superb redactate cu o tipologie atentă, echilibrată, accesibile. Nu ar trebui să ia nimeni sub nota 5, 6. Subiectele au fost graduale. Cel puțin eseul, mai ales pentru elevii de la clasele umaniste pot face un eseu frumos, având în vedere că este vorba despre perioada postbelică”, a spus Dorin Cristea.
Ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc mâine, tot cu începere de la orele 9.00. Primele rezultate de la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, vor fi afișate duminică.