Un bebeluș de doar două luni, subnutrit și distrofic, a fost dus cu Ambulanța la Spitalul Județean, ieri, după ce a fost abandonat de mama sa, Iuliana Alina Bărbieru, la fel ca și ceilalți cinci frați ai lui. Cei cinci copii de un an și șapte luni, doi ani și nouă luni, 8, 9 și 16 ani trăiesc alături de tatăl lor, Vasile Dogaru, într-o căsuță din Ciușlea, comuna Garoafa. „A plecat de vineri și mi-a luat și cei trei mii de lei pe care i-am strâns ca să cumpăr o vacă, să am lapte pentru copii. Am aflat că ea numai se prefăcea că-i dă să sugă luâ ăsta mic, că lapte nu mai avea de o lună. Când am văzut că arată ca ăia din Somalia de slab ce este, și că mamă-sa a plecat, m-am speriat și am sunat la poliție!”, a spus Vasile.
Cât de negru poate fi sufletul unei mame așa încât să-și poată părăsi, fără nicio remușcare, copiii? Åi cum poate sta aceasta liniștită când știe că ultimul adus pe lume, de doar două luni, suferă de foame în așa hal încât se topește sub ochii ei și totuși, să-l abandoneze?
Vasile n-a mai stat, ieri, să caute răspunsuri la aceste întrebări pentru că, disperat să nu-i moară mezinul cu zile, a sunat la poliția din Garoafa să ceară ajutor. „Copilul meu arată ca ăia din Somalia! Eu nu aveam de unde să știu ce se întâmplă, ce face nevastă-mea acasă, că mă duceam să prind pește pe care-l dau la schimb cu laptele, care-mi trebuie la copii. Mi-a spus băiatul ăsta mare că s-a certat cu ea când a văzut că nu-l hrănește. Am văzut eu că tot slăbește ăsta micu, săracu, daâ am zis că o fi de la căldură… Când colo, ea m-a mințit pe mine că are piept și-l alăptează, și de fapt nu avea. Pleca prin sat toată ziua, la băut și la fumat, și copiii rămâneau de capul lor acasă…”, a spus, necăjit, Vasile, tatăl celor șase copii.
Disperarea lui a atins cote maxime vineri, când nevastă-sa, Alina, de 29 de ani, și-a luat lumea-n cap și-a plecat. Nu cu mâna goală însă: bărbatul zice că a șterpelit și 3.000 de lei, economisiți de el cu greu și destinați cumpărării unei vaci, plus un telefon și un lănțișor. „A lăsat bebelușul de două luni, a lăsat toți copiii și a dispărut. Când am văzut că nu-i a bună cu ăsta mic, am sunat la poliție, care a luat legătura cu domâ primar Maghiaru și au anunțat salvarea să vină să-l ia. Sper să se facă bine și să-l iau înapoi acasă… Nu pot să înțeleg de ce a plecat femeia! N-am bătut-o, n-am înjurat-o, ba chiar îi ziceam prințesă! Anul trecut la fel a plecat… Are năravul ăsta și stă până toacă banii… Strângeam și eu bani să iau o vacă… Åtiți ce înseamnă pentru mine doi litri de lapte, să am la toți copiii ăștia? Că bani să cumpăr nu am, și mă chinui să prind pește să-l dau în schimbul laptelui”, se văita Vasile, în timp ce vecinele prezente la fața locului explicau că fugara „are anturaje prin sat, anturajele au stricat-o. Se duce de bea, fumează și copiii îi lasă vai de capul lor. Cineva a zis că ar fi văzut-o prin piață pe la Focșani. Acum, măcar de s-ar întoarce, că sunt șase copii la mijloc, sunt mici și e greu…”.
„Mâna de mamă nu poate fi înlocuită”
După ce și-a văzut mezinul de doar două luni în siguranță, în mâinile medicilor de la Ambulanță, Vasile a continuat să-și povestească necazul având grijă, totodată, de ciorba pe care o pregătea pentru copii.
Pe doi, cei mai mici, îi supraveghea Gabriel, băiatul de 16 ani. Un adolescent chinuit, care pur și simplu nu are bani să ajungă în fiecare zi la Colegiul Tehnic Auto, unde este elev în clasa a XI-a. „Are deja 60 de absențe, dar sper să îl înțeleagă acolo la școală, că nu e rea voință, e lipsă de bani. Naveta lui costă 150 de lei lunar și tot venitul nostru e de 320 de lei, din alocațiile lor… Nu știu ce să mai zic, dar parcă-s blestemat… Cu trei femei am trăit, toate m-au lăsat. Cu asta de-a fugit, am pe ultimii trei copii, cei mai mici… Ele au plecat, eu am crescut copiii. Dar nu-mi pare rău, că ei sunt toată bogăția mea. Îi iubesc și îi îngrijesc cât pot eu de bine. Ei sunt viața mea!”, a spus, plângând, Vasile.
Pentru binele lor, de altfel, zice că n-ar sta pe gânduri și ar primi-o pe nevasta lui înapoi acasă, fără nicio problemă. „Sunt nevoit s-o primesc. La vârsta și la situația mea, vă dați seama că nu mai e de dragoste, ci de copii. Îmi dau seama că oricât i-aș îngriji eu, mâna de mamă nu poate fi înlocuită…”, spune omul.
Ajutat de primărie să-și rezolve problemele
Gheorghe Maghiaru, primarul comunei Garoafa, prezent ieri la fața locului, a declarat că-l va ajuta pe Vasile să-și rezolve problemele și să-și pună, cât de cât, ordine în viață. Åi pro-blemele acestuia nu sunt deloc puține. „Când a cumpărat aici și s-au mutat, nu avea nici el, nici mama copiilor buletine și i-am sprijinit să și le facă. Acum o să vedem cum facem să primească și ajutor social și să găsim o modalitate ca cel mare să poată frecventa cursurile liceului cu regula-ritate. Problema cea mai mare este, însă, cu Raul Florin Popa, copilul de 9 ani”, a precizat primarul Maghiaru.
Povestea lui Raul este și ea dramatică. El a fost născut, de a doua nevastă a lui Vasile, în Spania. Cei doi se despărțiseră și bărbatul n-a mai știut nimic de ea sau de copil, până când s-a trezit cu acesta la poartă. „Avea trei ani băiatul când mi l-a adus la poartă o bătrână, l-a lăsat și a plecat pur și simplu. S-au făcut de atunci șase ani de când e la mine și nu știu nimic de mă-sa. Problema este că nu are certificat de naștere românesc și nu îl pot da la școală, dar a zis domâ primar că ne ajută… Copilul ăsta e cel mai harnic dintre toți… Nu știu cum sunt femeile astea, dar eu nu mi-aș lăsa copiii pentru nimic în lume! A avea copii mulți nu e un blestem, e o bucurie. Sărăcia e un blestem…”, a spus Vasile.
În așteptarea mamei fugare…
Micuțul de doar două luni a fost transportat, ieri, la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, unde a fost diagnosticat de medici cu distrofie și deshidratare. Medicii ne-au spus că acesta era hrănit prost, astfel că l-au internat în Secția de Pediatrie, unde va primi tratament corespunzător și va fi investigat suplimentar. „Copilul a ajuns în Triaj Pediatrie, unde a fost diagnosticat de medici cu distrofie și deshidratare majoră. A fost rehidratat și va mai rămâne sub supraveghere medicală”, ne-a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Focșani.
Ceilalți cinci copii vor încerca, până la eventuala întoarcere a mamei, să se descurce cum pot. Vasile zice că este obligat să se ducă la muncă, drept urmare, îngrijirea prichindeilor îi va reveni lui Gabriel, liceanul. De acest aspect, Alinei, chiar dacă îi este mamă vitregă, se pare că nu-i pasă. Åi nu-i pasă, probabil, nici de ceilalți micuți lăsați acasă… Prea mici să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat, ei o așteaptă să se întoarcă, totuși, acasă.