Rodia aduce organismului un aport prețios de vitamina C și vitamine B, potasiu și polifenoli (antioxidanți deosebit de puternici). Studiile au arătat că sucul de rodie reduce riscul apariției bolilor de inimă, protejează prostata, colonul și intestinul subțire. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că este benefic și în diabet, ateroscleroză, scăderea colesterolului și în osteoartroză.
Sucul de rodie are și efecte antivirale și antibacteriene, ajutând și în cazul depunerii de tartru.
Rodia, foarte populară în Orient, este folosită cu precădere în bucătăria iraniană și indiană. Sucul de rodie este folosit pentru diverse cocktail-uri, semințele sunt amestecate cu orezul în India și sunt folosite ca mirodenii și condimente în India sau în Pakistan, mai ales la prepararea sosurilor precum chutney.
În Turcia se folosește la sosuri pentru salate, la marinarea cărnii, iar semințele sunt folosite în salate, deserturi. Rodia este transformată într-un sos dulce, ce se pune deasupra înghețatelor sau se amestecă cu iaurtul.
În Azerbaijan și Armenia rodia este folosită și pentru prepararea unui vin de calitate superioară, adesea exportat. În Grecia, rodia este folosită pentru kollivozoumi, o supă cremă din grâu, struguri și rodii sau pentru salate.
Tradiționalul kebab oriental se prepară cu sos de rodie.