Hemoroizii sunt dilatații varicoase ale venelor hemoroide anorectale; apar la adulții de ambele sexe; afectând aproximativ 90% din populație; factori etiopatogenici incriminați: predispoziție ereditară, hepatită cronică, hipertrofie de prostată, enterocolită cronică, sedentarism, constipație, etc.
Manifestări clinice în puseul acut: dureri, sângerări, tenesme, prurit, tumefacție, renitență violacee a pachetului homoroidal. Persoanelor care suferă de hemoroizi li se recomandă tratarea imediată, deoarece, cu trecerea timpului, această suferință se poate agrava. Dacă aceștia cresc în dimensiune, singura salvare este apelarea la metoda chirurgicală. Hemoroizii apar atât la femei, cât și la bărbați, mai ales după vârsta de 50 de ani.
Femeile în timpul sarcinii, prezintă o predispoziție la formarea hemoroizilor, datorită sarcinii care „apasă” peste vasele hemoroidale. După sarcină, datorită eliminării cauzei care favoriza apariția hemoroizilor, aceștia dispar. Hemoroizii pot fi preveniți cel mai ușor dacă se urmărește menținerea scaunelor moi, pentru o eliminare mai ușoară.
Aceste scaune pot fi menținute moi cu o dietă bogată în fibre, exerciții fizice, plimbări în aer liber.
Există mai multe tipuri de hemoroizi:
– hemoroizi externi, dacă se află în afara sfincterului anal și formează noduli dureroși și tari. Se produc cheaguri de sânge în venele periferice, apărând astfel fisuri anale dureroase, și eczeme anale.
– hemoroizi interni, dacă se află în interiorul sfincterului.
Despre apariția hemoroizilor s-au creat mai multe mituri ca de exemplu: sexul anal duce la apariția hemoroizilor, acest lucru este incorect, singura problemă fiind de a-i irita pe cei existenți, sau că piperul și alte condimente duc la formarea hemoroizilor, care este o percepție total greșită.
După consultarea medicului, se recomandă a se bea dimineața și seara, câte o ceașcă de ceai cald din următorul amestec de plante:
– flori de musețel (Matricaria chamomilla),
– rizomi de obligeană (Acorus calamus),
– semințe de fenicul (Foeniculum vulgare),
– frunze de senă (Cassia angustifolia),
– scoarță de crușin (Rhamnus frangula).
Cauzele hemoroizilor sunt frecvente. Aceștia apar în urma solicitării continue a musculaturii anale prin: scaune dificile, obezitate, diaree, sedentarism, sarcină, alimentație necorespunzătoare, lipsa mișcării fizice, deshidratarea.
Hemoroizii pot fi de asemenea preveniți:
– printr-o igienă anală corectă (se recomandă ștergerea delicată, nu prin frecare și curățarea cu apă sau cu produse de curățare speciale, deoarece săpunurile și gelurile de duș pot duce la iritații),
– băi ale șezutului,
– alimentație echilibrată pentru a nu se produce constipația,
– evitarea băuturilor cu acid, a berii, vinului, deoarece pot provoca mâncărimi generând disconfort.