Vrâncenii nu vor trebui să plătească pentru cardurile naționale de sănătate. Deși inițial se anunțase că fiecare asigurat va trebui să plătească doi euro în schimbul acestui card, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, cheltuielile necesare pentru producerea cardului național de asigurări sociale de sănătate vor fi susținute din bugetul de stat. „Conform actului normativ, pentru plata și distribuția cardului național de asigurări sociale de sănătate se va încheia un contract între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asi-gurări de Sănătate cu C.N. Imprimeria Națională SA. Intenția Ministerului Sănătății este aceea de a asigura pentru toți cetățenii cardul național de sănătate care, împreună cu rețeta electronică și dosarul electronic fac parte din proiectul de control și disciplină financiară a sistemului de asi-gurări de sănătate. Conform informațiilor primite din partea reprezentanților CNAS, producerea cardului național de sănătate va începe din luna august a.c”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății.
Cardul național de sănătate va fi emis pentru dovedirea calității de asigurat și poate fi utilizat numai pe teritoriul României. Acesta este un card electronic distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate. Prin intermediul lui se vor putea accesa datele de identitate și codul numeric personal, dovada achitării contribuției pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului, diagnostice me-dicale cu risc vital, grupa sanguină și RH-ul. Cardul va fi utilizat în tot sistemul medical, de la medicul de familie, spital, farmacie până la sistemul de urgență.
Medicii de familie spun că sunt de acord cu implementarea acestui card, doar în condițiile în care vor fi plătiți suplimentar și li se va asigura logistica necesară. „În ceea ce privește cardul național de sănătate, am fi de acord dacă ni se va asigura logistica necesară implementării acestuia, și aici mă refer la cititoarele de card, și dacă vom fi plătiți suplimentar. Munca de editare și distribuire a cardului ar trebui să o facem în timpul liber, pentru că în timpul programului trebuie să oferim servicii medicale pacienților, iar pentru că noi nu suntem operatori de calculatoare, ci medici, ar trebui să fim plătiți suplimentar”, este de părere un medic de familie din Focșani.