Proprietarii ale căror gospodării sau terenuri vor fi afectate de lucrările ce vor fi efectuate la sonda de prospecțiune din punctul Dănești, comuna Fitionești, vor fi despăgubiți în baza contractelor individuale încheiate în prealabil, a anunțat ieri, la o întâlnire cu localnicii, inginerul Serghie Mihalache, directorul Diviziei Exploatare și Producție al Grupului Rometrol.
El a precizat că Rompetrol își va asuma disconfortul creat celor care locuiesc în zona de explorare și a ținut să-i liniștească pe cetățeni și în privința altor prejudicii care vor fi generate de activitatea ce va fi desfășurată în următoarea perioadă de Rompetrol. „Noi respectăm tot ce este legal în România vizavi de această investiție. Ne asumăm și costurile presupuse de tehnologie, în condițiile în care încă nu știm dacă vom avea rezultate pozitive sau nu. Toată lucrarea durează trei luni. Ea se poate finaliza cu o reușită, dar s-ar putea întâmpla să fie și fără reușită”, a declarat Serghie Mihalache.
Directorul Diviziei Exploatare și Producție al Grupului Rompetrol a precizat că este conștient de faptul că persoanele cele mai expuse la un disconfort provocat de lucrările ce se vor desfășura în perioada imediat următoare vor fi cele care locuiesc pe ulița de acces la sondă, dar a susținut că zona a fost selectată dintr-un total de patru locații considerate favorabile, în funcție de rezultatele geologice preliminare.
Serghie Mihalache a ținut să adauge că nici terenurile pe care se vor efectua lucrările de explorare nu vor avea de suferit din cauza investiției și că, indiferent dacă acestea vor confirma sau nu existența zăcământului de gaze naturale, terenurile vor fi redate oamenilor în situația în care se aflau în momentul începerii lucrărilor de explorare. „În cazul în care se va confirma existența zăcământului, sonda de exploatare va fi amplastă în extravilanul comunei”, a precizat Serghie Mihalache. În plus, primarul Iordache Cazacu a dat asigurări că și drumul de acces către instalațiile de explorare va fi refăcut după finalizarea lucrărilor.
„Investiția Rompetrol, mană cerească pentru comuna Fitionești”
Tot în cadrul întâlnirii cu reprezentantul Companiei Rompetrol, primarul Iordache Cazacu a ținut să dezmintă zvonurile despre existența unui comision pe care acesta l-ar fi încasat pentru a-i permite Companiei Rompetrol efectuarea lucrărilor de prospecțiune la Dănești. „N-am primit niciun astfel de comision nici în primul mandat de primar și vă asigur, cu toată răspunderea, că nu voi accepta niciun ban de la nimeni nici de acum încolo”, a declarat Iordache Cazacu.
El a dorit să lămurească și faptul că Rompetrol va efectua prospecțiuni pentru gaze naturale și nu pentru gaze de șist, motiv pentru care sănătatea oamenilor nu va fi pusă în niciun fel în pericol. „Vreau să va asigur că, atât timp cât voi fi primar, nu voi accepta niciodată ca, în comună, să se execute lucrări de exploatare a gazelor de șist. Repet încă o dată că sonda de la Dănești este doar o sondă de prospecțiuni și nu de exploatare”, a afirmat primarul Cazacu.
Acesta a precizat că singurul act pe care l-a semnat, în calitate de șef al administrație locale, pentru Compania Rompetrol, a fost certificatul de urbanism „care este obligatoriu pentru orice investiție, indiferent de natura ei”.
Iordache Cazacu a mai afirmat că, în cazul în care, în luna octombrie, Rompetrol va confirma existența zăcământului de gaze naturale, comunitatea locală va fi prima care va avea de câștigat. „Investiția Rompetrol reprezintă o mană cerească pentru comuna Fitionești. Primul avantaj direct ar fi acela că localitatea ar putea beneficia de gaze naturale. Nu mai vorbim de veniturile care vor putea fi colectate, sub formă de impozite, la bugetul local și, nu în ultimul rând, că vor fi create locuri de muncă pentru cetățenii comunei”, a concluzionat primarul Iordache Cazacu.