Directorii unităților de învățământ cu profil tehnic din județ au fost convocați la Inspectoratul Åcolar Județean (ISJ), ieri, unde au participat la o ședință despre viitorul absolvenților. La discuții au fost prezenți și agenți economici din județ.
Scopul întâlnirii a fost acela de a evalua oferta de pe piața muncii, corelată cu planul de școlarizare din învățământul profesional. Întâlnirea a fost mai mult decât binevenită, având în vedere că, în ultimii ani, tendința a fost de pregătire pe bandă rulantă a viitorilor șomeri, multe dintre specializările pentru care erau pregătiți elevii neavând căutare pe piața muncii.
După întâlnirea de ieri, s-au pus bazele unui proiect strategic, al cărui principal scop este acela de a le facilita elevilor accesul pe piața muncii, odată cu finalizarea studiilor. În acest scop, directorii și agenții economici au completat un chestionar, care are rolul de a evidenția punctele tari și punctele slabe din sistemul educațional, în cadrul programului Plan Local de Acțiune pentru Învățământ (PLAI ).
De altfel, completarea de chestionare nu reprezintă o noutate, sistemul fiind implementat odată cu lansarea programului PHARE. De această dată însă, va fi întocmită o statistică, ce le va fi utilă mai ales agenților economici care au participat la ședința de ieri. „S-au purtat discuții pentru ceea ce înseamnă învățământ profesional și tehnic, dar s-a discutat și despre schimbările ce vor urma. S-a adus la cunoștință celor prezenți despre programul național «Alege-ți drumul!». În acest sens, am semnale că dacă până acum nu s-au înscris prea mulți, locurile se vor ocupa. Vorbim despre copiii corigenți care își dau seama că este mai bine să aleagă o școală profesională”, a precizat Tincuța Zahariuc, inspector pentru învățământ tehnic.
Cea de-a III-a etapă a înscrierilor în cadrul programului „Alege-ți drumul!” se va desfășura în perioada 27 – 31 august.