Boală nutrițional-metabolică, larg răspândită în epoca modernă, caracterizată printr-un exces ponderal, ce depășește cu peste 20% greutatea ideală și este produsă printr-un aport alimentar crescut, la indivizi cu o anumită predispoziție constituțională; generează numeroase complicații cardiovasculare, metabolice, locomotorii, respiratorii.
Cauzele principale ale obezității pot fi: dieta neechilibrată, bogată în carbohidrate (dulciuri și grăsimi), în disproporție cu necesitățile energetice ale organismului: ca urmare a unei educații defectuase, a sistării bruște a unei activități fizice intensive și prelungite în timp, lipsa de mișcare, de efort fizic comparativ – în timp – cu potențialul energetic al hranei, tulburări de nutriție, ca rezultat al unor psihopatologii, disfuncții hormonale, factori genetici (ereditari – s-a descoperit genul de obezitate la șobolani), tulburări metabolice, etc.
Obezitatea poate îmbrăca un caracter generalizat sau un aspect segmentar. Distribuția excesului ponderal la nivelul jumătății inferioare a corpului caracterizează obezitatea de tip ginoid „pear-shaped”. Obezitatea de tip android (abdominală, truncală „apple-shaped”: țesutul adipos predomină la nivelul trunchiului) este corelată cu o rată mai mare de apariție a complicațiilor.
Circumferința abdominală mai mare de 88 cm la femei și 102 cm la bărbați crește riscul dezvoltării altor probleme medicale.