Militarii din Garnizoana Focșani, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, au organizat, ieri, o ceremonie militară și religioasă dedicată „Zilei Drapelului Național”. Data de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea numărul 96/1998. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a arătat în mesajul său că în timpul revoluției de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii, iar la Revoluția din 1989, drapelul, purtat de mii de români, a făcut înconjorul lumii. Drapelul a fost un simbol al cetățenilor acestei țări, în special în momente grele, de cumpănă.
Ceremonia militară și religioasă dedicată „Zilei Drapelului Național” a avut loc în fața Prefecturii Vrancea. În cadrul ceremoniei, Drapelul Național a fost binecuvântat de preotul garnizoanei și a fost ridicat pe catargul din fața instituției în acordurile Imnului Național.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a spus în mesajul său că națiunile puternice prețuiesc, mai presus de orice, steagul lor. Cetățenii americani sunt celebri în lume pentru faptul că își iubesc steagul, iar Statele Unite sunt prima economie a lumii. În această parte de lume, un alt popor își prețuiește steagul poate la fel de mult ca americanii – este vorba despre turci, iar Turcia este a șaptea economie a lumii. Potrivit șefului administrației județene, România este a șaptea națiune din Uniunea Europeană și, deși am avut un destin istoric tragic, am avut ca reper tricolorul. „În 1834, domnitorul Å¢ării Românești, Alexandru Ghica Vodă, a obținut, pentru prima dată în istorie, învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Steagul atribuit armatei era compus din trei culori: roșu, galben și albastru. În timpul revoluției de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii, iar la Revoluția din 1989 drapelul, purtat de mii de români, a făcut înconjorul lumii. Iată că drapelul a fost un simbol al cetățenilor acestei țări, în special în momente grele, de cumpănă. De 14 ani, Drapelul Național este serbat într-o zi specială. Acum 14 ani, pe 26 iunie 1998, românii visau să devină membri ai NATO și ai Uniunii Europene pentru că sperau că, odată integrați în aceste structuri, valorile autentice ale Europei Occidentale vor deveni și ale Românie”, a spus Marian Oprișan în mesajul său..
„Vă cer să milităm pentru simbolurile noastre”
Marian Oprișan a precizat că Drapelul național reprezintă un simbol capabil să ne unească pe toți sub aceleași principii. Totodată, el le-a cerut vrâncenilor să militeze pentru simbolurile lor, pentru că acestea le asigură identitatea și le dau sentimentul că aparțin acestor locuri. „Astăzi, după ce cetățenii ne-au mandatat cu încrederea lor, vreau să le transmit vrâncenilor că trebuie să își recapete speranța într-o viață mai bună, într-o viață în care să dispară incertitudinea față de ziua de mâine, o viață în care ura și minciuna să fie alungate definitiv, o viață în care legea să fie mai presus de haos și arbitrar. Iar o astfel de construcție are nevoie de simboluri puternice. Pentru mine, drapelul național reprezintă un astflel de simbol capabil să ne unească pe toți sub aceleași principii. De aceea, stimați vrânceni, vă cer să milităm pentru simbolurile noastre, pentru că aceastea ne asigură identitatea și ne dau sentimentul că aparținem acestor locuri. Astăzi, la fel ca în oricare altă zi, pun în inimă, pe primul loc, drapelul, imnul național, și Vrancea, provincie atât de dragă mie și dumneavoastră! Vreau să vă asigur că nu am încetat și nu voi înceta niciodată să lupt în așa fel încât să fac Vrancea Puternică!”, a mai transmis Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Prefectul județului, Octavian Vieru a spus și el că este esențial să marcăm evenimente ca cel de ieri, care ne definesc ca națiune și care ne țin aproape de suflet istoria. El a mai spus că Drapelul este și simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare. Evocă trecutul de luptă al poporului român pentru libertate națională, amintind fiecărui militar de datoria sfântă de a servia patria și de a o apăra.
Ceremonia de înălțare a Drapelului s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.