Cartea „Prințul poeziei vrâncene – Dumitru Pricop diagnosticat de criticii săi”, a fost lansată la Casa de Cultură „Florica Cristoforeanu” din Rîmnicu Sărat. Lucrarea a apărut sub egida editurii Rafet, avându-i ca autori pe Constantin Marafet și Traian Gh. Cristea, cu sprijinul financiar al Casei de Cultură „Florica Cristoforeanu” din Rîmnicu Sărat.
Poetul Dumitru Pricop s-a născut la 21 mai 1943 în Negrileștii Vrancei, fiind al cincilea copil, din cei șase ai familiei Ion și Ioana Pricop, țărani răzeși. Oameni harnici și gospodari, soții Pricop și-au îndreptat copiii către muncă și lumina cărții; Stoica, Nicolae, Dumitru și Ioana urmând la școli înalte, pe timpul când drumul de la Negrilești la Vidra, Poarta Vrancei, se făcea în cel mai bun caz cu căruța, cu sania sau în camioanele pline cu bușteni, altfel mergeai pe jos peste 25 de km.
Dumitru a moștenit meșteșugul cuvântului de la tatăl său, care avea „clopoțelul de argint”. Ion Pricop avea o ușurință extraordinară în comunicare și în alcătuirea versurilor. Era cronicarul în versuri, al satului. Orice întâmplare comică sau tragică, orice obicei local prindea viață prin versurile, strigăturile, glumele și ironiile lui Ion Pricop („Asta-i capra lui Stalin/ Învățată la tain” sau „Uite Cucu fără pușcă/ Tot îi rău, dar nu mai mușcă”).
La lansare au participat o serie de personalități din lumea culturală din Vrancea și Buzău. „Ne exprimăm convingerea că am reușit să conturăm, cu ajutorul comentatorilor, criticilor, cronicarilor și mărturiilor lui Dumitru Pricop personalitatea unui poet de certă valoare ce va rămâne pururi în conștiința iubitorilor de poezie. Rămâne să decidă cititorul asupra frumuseții întru totul nepieritoale a creațiilor care ne-au înmiresmat și va continua să înmiresmeze sufletul și spiritul nostru cu versurile sale. Această carte nu constituie decât încă un pas pe calea încercării de a lăsa poetul să respire, prin creațiile sale, întru Eternitate”, au spus autorii Constantin Marafet și Traian Gh. Cristea.
Cartea dedicată poetului Dumitru Pricop, poate fi citită AICI