Certificatele de producător agricol acordate de primăriile vrâncene sunt luate la verificat de inspectorii Direcției Agricole. Controlul a fost demarat la solicitarea Prefecturii. La Homocea, inspectorii au descoperit că erau eli-berate foarte multe certificate de producător pentru hreanul scos de pe câmp. De asemenea, doar o primărie, Bolotești, avea afișată lista cu cetățenii care au solicitat și primit aceste certificate de producător agricol.
Inspectorii Direcției Agricole au verificat modul de eliberare a certificatelor de producător agricol în mai multe primării vrâncene. Controalele aflate în plină desfășurare au fost demarate la solicitarea Instituției Prefectului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Agricole, Mariana Botea, cu excepția Primăriei Homocea, nu au fost depistate probleme deosebite în localitățile verificate. „În urma controalelor am văzut că există procese verbale de constatare a suprafeței agricole deținute de persoanele care au solicitat acest document. Singura neregulă depistată aproape la toate localitățile este absența afișării unui tabel cu titularii certificatelor de producător. Li s-a cerut prima-rilor să respecte legea și să afișeze acest tabel”, a afirmat Mariana Botea.
Aceasta a precizat că primele verificări au fost demarate la primăriile din zona legumicolă a județului și vor fi extinse la toate localitățile. În paralel, la soli-citarea Ministerului Agriculturii, inspectorii vor verifica modul în care se desfășoară comerțul în piețele agroalimentare, respectiv dacă producătorii agricoli au documente legale și respectă legislația referitoare la etichetarea fructelor și legumelor scoase la vânzare.
Un caz inedit a fost găsit la Primăria Homocea unde autoritățile locale au eliberat certificate de producător agricol pentru hreanul scos de pe câmp de către săteni. Eli-berarea acestor certificate a fost demarată încă din 2005, la dispoziția primarului din comună, Neculai Ionescu. Edilul spune că s-a recurs la această soluție pentru că foarte mulți oameni din comună scoteau hreanul de pe câmp și nu aveau cum să îl vândă. „Sunt foarte mulți oameni din comună, majoritatea țigani, care nu au pământ, se duc pe câmp și scot hrean, care face parte din flora spontană. Salariatul din Primărie a găsit și cazuri cu 17 saci de hrean în curte. Sunt oameni săraci, fără pământ și nu pot să îi las să moară de foame. Dacă este vreo greșeală, mi-o asum”, a afirmat primarul din Homocea, Neculai Ionescu.
Modificări la eliberarea certificatelor de producător agricol
În această perioadă, specialiștii din Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care să modifice condițiile în care țăranii pot obține certificatele de producător agricol. Potrivit Agerpres, principala modificare vizează obținerea unei vize din partea unei organizații de producători, care va atesta cantitățile pe care producătorul le poate pune în piață în funcție de suprafețele deținute. „Viza va fi pusă de orice organizație constituită la nivel local și care are o afiliere la nivel național. Practic, înainte de a merge la o primărie, producătorul trebuie să meargă la o asociație, care îl va recunoaște de producător sau nu și care îi va cere cantitățile pe care le pune pe piață, suprafețele și verifică datele producătorului. Astfel, asociația confirmă și este responsabilă de ceea ce declară producătorul. De exemplu, un producător de legume nu poate spune că produce 10 tone de tomate și încă nu știu câte tone de alte legume dacă are 1.000 de metri pătrați”, a explicat se-cretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Acesta a precizat că nu toți producătorii vor fi obligați să dețină certificate de producători, ci doar cei care vor să pună produse pe piață.