Polițiștii vrânceni caută 164 de persoane, acestea fiind date în urmărire. În 45 de cazuri este vorba despre persoane dispărute, iar celelalte sunt persoane condamnate la închisoare care se sustrag de la executarea pedepselor. Printre cei mai căutați vrânceni se numără și o femeie, Cornelia Pohoncea, condamnată la 10 ani de închisoare pentru înșelăciune, dar și un fost polițist de frontieră dintr-un alt județ, care a fost condamnat pentru contrabandă.
Polițiștii de la Serviciul ,,Urmăriri” din cadrul Serviciului de Investigații Criminale caută 164 de persoane. Unele dintre acestea sunt date în urmărire de ani de zile. Doar 45 dintre urmăriți sunt căutați ca urmare a unor dispariții, în restul cazurilor fiind vorba despre persoane care au comis infracțiuni și care se sustrag de la executarea pedepselor cu închisoarea.
Cea mai gravă faptă pentru care sunt căutați trei vrânceni este tentativa de omor. Vrâncenii căutați pentru comiterea acestei infracțiuni și condamnați la închisoare sunt Costică Cioarec, Ciprian Grădianaru și Marius Nica.
Comisarul șef Daniel Popescu, șeful Serviciului ,,Urmăriri” ne-a precizat că alți vrânceni sunt căutați pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, unul pentru prostituție, alții pentru lovire și câte unul pentru ultraj și contrabandă. În acest ultim caz este vorba despre un fost polițist de frontieră.
De asemenea, alte persoane au fost date în urmărire după ce au fost condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, trafic de influență și trecere frauduloasă a frontierei. Alți vrânceni au fost condamnați pentru săvârșirea infracțiunii de fals, iar acum sunt dați în urmărire pentru că s-au făcut nevăzuți.
Polițiștii mai caută și persoane condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier, înșelăciune, infracțiuni economice, furt din locuințe, furt din autoturisme, furt din societăți comerciale, furt din buzunare, etc..
Cioarec, urmărit din 2002
Unul dintre cele mai vechi cazuri ale polițiștilor de la Serviciul ,,Urmăriri” este cel al lui Costică Cioarec. Acesta a fost pus în urmărire pe data de 31 iulie 2002. Polițiștii au informații că el se află peste hotare. Costică Cioarec are acum 37 de ani și a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pentru tentativă de omor. Mai exact, pe data de 27 aprilie 2002, în timp ce se afla într-o discotecă de pe raza localității Bolotești, a avut un conflict spontan cu o altă persoană din localitate și a lovit-o pe aceasta cu un scaun în cap. Victima a suferit o fractură craniană și a avut nevoie de 50-55 de zile de îngrijiri medicale pentru refacere. Comisarul șef Daniel Popescu ne-a spus că acesta a plecat din țară, în anul 2002, imediat după producerea incidentului din discotecă.
Un alt vrâncean căutat de polițiști este Aurel Panaite, din Vânători. El a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru furt din locuințe. Pentru că s-a făcut nevăzut, Aurel Panaite a fost dat în urmărire pe data de 14 februarie 2001.
Nicolaie Mărgărit, din Gugești, este un alt vrâncean condamnat la 6 ani de închisoare pentru înșelăciune care se sustrage de la executarea pedepsei. El este dat în urmărire de pe data de 23 februarie 2000, ceea ce înseamnă că este căutat de mai bine de 12 ani.
Constantin Bârgan, din Gologanu, este și el dat în urmărire și căutat de polițiștii vrânceni și nu numai. El a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru înșelăciune și este dat în urmărire de pe data de 28 ianuarie 2002.
O femeie, printre cei mai căutați vrânceni
Sunt câteva persoane pe care polițiștii le încadrează la categoria „cei mai căutați”. Printre aceștia și o femeie, Cornelia Pohoncea, de 40 de ani, din Focșani. Femeia are de executat o pedeapsă de 10 ani de închisoare, fiind condamnată pentru înșelăciune. Polițiștii Serviciului „Urmăriri” spun că în perioada iulie-august 2010 a achiziționat mărfuri de la 12 societăți comerciale, în valoare de 630.118,13 lei, pe care le-a achitat cu file Cec care au fost refuzate la plată.
Un alt vâncean căutat este Gheorghiță Teișanu, de 37 de ani, din Focșani. El are de executat o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Polițiștii spun că în perioada 2005-2006 el a înșelat reprezentanții a 12 societăți comerciale prin emiterea de file CEC care au fost refuzate la plată, prejudiciul creat astfel fiind estimat la suma de 170 mii lei.
Trei condamnări pe numele unei singure persoane
Marius Nicolae Stan, de 37 de ani, tot din Focșani, este și el unul dintre cei mai căutați vrânceni. El are trei condamnări. Prima condamnare este de șase ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală, constituire și apartenență la un grup de crimă organizată, spălare de bani și înșelăciune. Mai exact, în perioada 2006-2007 a produs și comercializat băuturi alcoolice prin ascunderea de surse impozabile. Împreună cu alți inculpați, în aceeași perioadă, Marius Nicolae Stan a pus în circulație băuturi alcoolice și vinuri falsificate, a produs și a participat la vânzarea acestora deși știa că sunt falsificate. De asemenea, el a derulat operațiuni financiare ce vizau sustragerea veniturilor de la impozitare sau ascunderea sursei impozabile.
El mai are o condamnare de patru ani de închisoare pentru înșelăciune. În anul 2001, ajutat de alte două persoane, a reușit, ca pe timpul derulării unui contract de vânzare – cumpărare, prin prezentarea unei situații neconforme cu realitatea, să îi înșele pe reprezentanții Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești cu suma de peste 180 mii lei. Cea de-a treia condamnare, de 10 ani de închisoare, a primitr-o de curând pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare. Între anii 2000 și 2001, Marius Nicolaie Stan care era administrator cu drept de semnătură al unei societăți comerciale, împreună cu sora sa și cu Petru Mihail Tofan, urmărit și el, au desfășurat activități comerciale și financiare care nu au fost înregistrate în evidența contabilă, sustrăgându-se de la plata impozitului. Astfel, aceștia au prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 400 mii lei, reprezentând TVA.
Polițiștii din cadrul Serviciului „Urmăriri” spun că marea majoritate a persoanelor urmărite sunt plecate din țară.