Examenele de Evaluare Națională debutează, luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Directorii de școli au participat, ieri, la sediul Inspectoratului Åcolar Județean, la o ședință, ocazie cu care au primit ultimele indicații cu privire la desfășurarea acestui examen. Orice faptă de corupție sesizată va fi aspru sancționată.
Åedința tehnică desfășurată ieri, la sediul Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ), în vederea organizării Evaluării Naționale, a fost marcată de temperaturile extrem de ridicate, astfel că în loc să se concentreze asupra indicațiilor date de inspectorii școlari, directorii de școli nu știau cum să mai facă să se răcorească puțin. Chiar și în aceste condiții, ședința cu directorii nu a putut fi întreruptă, cu atât mai mult cu cât elevii de clasa a VIII-a vor susține primul examen luni, iar informarea corectă privind metodologia și procedura de organizare trebuia pusă la punct.
Potrivit oficialilor ISJ, examenul va dura 2 ore. În săli au acces doar membrii comisiei și nimeni altcineva. Pentru mai multă siguranță, tezele vor fi prevăzute cu trei capse.
Inspectorul școlar general adjunct Stan Rogoz a transmis directorilor că elevii vor fi atenționați încă de la intrarea în sala de examen asupra riscurilor la care se expun dacă nu respectă metodologia și sunt surprinși copiind. În unitatea de examen va trebui amenajat un spațiu pentru depozitarea bagajelor elevilor, iar telefoanele mobile sunt interzise cu desăvârșire.
Va fi acordată o atenție sporită la transportul tezelor, dar și în ceea ce privește transportul elevilor la centrele de examinare. Un caz special este cel de la Åcoala din Pufești, unde învață 16 elevi din Domnești, care vor fi nevoiți să se deplaseze cu trenul sau vor fi aduși cu mașinile.
Sub nici o formă nu se tolerează colectarea de bani la examenul de Evaluare Națională. „Orice problemă, de orice natură, să fie înștiințată comisiei județene, dar când este sunată comisia deja să existe două soluții pentru acea problemă, pentru că noi nu știm situația din școală, astfel să hotărâm împreună soluția potrivită”, a explicat Stan Rogoz președintele comisiei examenului de Evaluare Națională.
Așezarea elevilor în bănci se va face de la ușă spre geam, în ordine alfabe-tică, făcând excepție sălile care au intrarea prin spatele clasei. De asemenea, Stan Rogoz a mai atras atenția că nu trebuie să existe cazuri de incompatibilitate. Profesorii supraveghetori nu trebuie să fie rude cu elevii examinați și să nu fi primit sancțiuni cu ani în urmă. În cazul în care nu se vor găsi suficienți profesori care să corespundă ce-rințelor, se va apela la personalul auxiliar al școlii.
Examen cu efecte tragice
Oficialii ISJ insistă ca directorii să fie foarte atenți și la starea de spirit a elevilor. Asta pentru că emoțiile și așa foarte mari, vor fi amplificate de camerele de supraveghere, care vor monitoriza orice mișcare. De asemenea, se vor avea în vedere aerisirea corespunzătoare a sălilor de clasă și crearea condițiilor necesare pentru susținerea examenului în bune condiții. „Examenul de Evaluare Națională este primul examen al acestor copii. Să aveți grijă, ei sunt la o vârstă la care percep cu multă tragedie acest examen, mai ales că este și supravegheat video.Vă rog să le explicați, acest examen înseamnă doar o evaluare a cunoștințelor lor, să le explicați și părinților. Vă rog să îi instruiți pe asistenții de sală să aibă grijă, afară temperatura este foarte ridicată, să fie apă, pahare de unică folosință și cadru me-dical, să nu avem surprize să li se facă rău copiilor în timpul probelor scrise. Să aveți asigurată paza prin acel jandarm pe care l-ați solicitat Consiliului Local. Să aveți în vedere că nu se colectează fonduri de nici un fel, nici de la părinți, nici de la copii și nu se folosesc la niciun protocol. Să respectăm întru totul procedurile de lucru”, a spus Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
98 de centre de examen
Examenul de Evaluare Națională a elevilor de clasa a VIII-a intră în linie dreaptă, cel puțin în ceea ce privește organizarea. Potrivit reprezentanților ISJ, au fost stabilite centrele de examinare, dar și centrele de comunicare și cele de evaluare a lucrărilor.
Astfel, pentru cele 98 de centre de examen, care vor funcționa în toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică din județ, vor fi înființate 24 de centre de comunicare. Acestea vor primi subiectele pentru cele două probe scrise, care vor fi apoi transmise școlilor arondate.
Cât privește centrele de evaluare, acestea sunt la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul de Transporturi Auto „Traian Vuia”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și Grupul Åcolar „G.G. Longinescu”. Repartizarea profesorilor evaluatori se va face astfel încât aceștia să nu corecteze tezele elevilor de la unitățile școlare la care predau. Obligatoriu este ca profesorii care vor fi implicați în desfășurarea Examenelor Naționale să nu aibă rude până la gradul IV în rândul elevilor.