Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Avertisment asupra austerităţii, care în anii ’30 a condus la nazism


   Concentrarea pe austeritate în anii ’30 a condus la șomaj și prăbușirea democrației, iar în final la nazism, a declarat guvernatorul Băncii Austriei, Ewald Nowotny, avertizând asupra pericolelor cu care se confruntă Europa în prezent. „Concentrarea excluxiv pe austeritate în anii ’30 a condus la șomaj în masă, o prăbușire a sistemelor democratice, iar în final la catastrofa nazismului”, a spus Nowotny.
   Comentariul, neobișnuit pentru un șef de bancă centrală, mai ales pentru cea din Austria, unde nazismul rămâne încă un subiect tabu, scoate în evidență pericolul în care se află Europa în prezent, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
   Austeritatea severă impusă Germaniei după Primul Război Mondial de învingători a condus la șomaj masiv și a distrus democrația, deschizând drumul fascismului și declanșării celui de-Al Doilea Război Mondial. Critica adusă austerității de către Nowotny indică o izolare tot mai puternică a Germaniei în impunerea unor condiții dure statelor europene nevoite să ceară ajutor financiar extern, precum Grecia.
   Imediat după Primul Război Mondial, economiștii au avertizat că șomajul ridicat și suferința economică asigură situația perfectă pentru dezvoltarea extremismului. În 1919, economistul britanic John Maynard Keynes a avertizat că nu trebuie impuse Germaniei reparații de război prea ridicate. Pentru Germania au urmat, conform prognozei lui Keynes, plata de reparații, hiperinflație, depresiune economică și un austriac numit Adolf Hitler, care a promis populației „Arbeit und Brot” (muncă și pâine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?