Adrian Năstase a fost condamnat, ieri, la doi ani de închisoare în procesul „Trofeul Calității”, devenind primul premier post-decembrist condamnat la închisoare cu executare.
Fostul premier a fost condamnat definitiv, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare, el fiind acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție.
Avocatul Lucian Bolcaș, apărător al lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calității”, a declarat că fostul premier mai are două căi de atac, el precizând că nu a mai văzut o astfel de sentință dată deși la dosar au lipsit probe.
Apărătorul a mai spus că nu a mai întâlnit o asemenea sentință dată în lipsă de probe. „Din anii ’50 nu am mai văzut o sentință motivată în condițiile recunoașterii unei lipse de probe”, a afirmat Bolcaș, precizând că „există două căi extraordinare de atac: revizuire și contestație în anulare, și un apel la CEDO”. „Este un doctorat în obediență”, a spus Bolcaș. Acesta a mai spus că judecătorii au ținut să se mențină „sub orice formă această condamnare”. „Adrian Năstase nu are nicio legătură cu acele sume de bani și nu s-a demonstrat nicio legătură”, a mai spus Bolcaș.
Un alt avocat de-al lui Năstase, Adrian Miclescu, a spus că după condamnarea definitivă în dosarul „Trofeul calității” va fi făcută o sesizare la CEDO și eventual decizia va fi contestată pe cale extraordinară, însă acestea nu duc la suspendarea pedepsei.
Potrivit avocatului Adrian Miclescu, prin rămânerea definitivă a deciziei din dosarul „Trofeul calității” s-au epuizat căile ordinare de atac, astfel că este îndeplinită condiția pentru ca viciile procedurale din dosar să poată fi contestate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Avocatul a precizat că pentru adresarea către CEDO nu este obligatorie consumarea căilor extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală, respectiv contestația în anulare sau revizuirea de fond.
Miclescu a menționat că apărarea lui Adrian Năstase se va adresa CEDO și, în paralel, va analiza temeinic oportunitatea de a introduce și o astfel de cale extraordinară de atac la instanța supremă.