Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Evoluţionismul în muzica pop


   Un program informatic bazat pe un set de algoritmi care simulează teoria selecției naturale a lui Darwin, a făcut legătura între gusturile muzicale ale utilizatorilor unui site de internet pentru a permite compunerea ‘melodiei perfecte’, conform autorilor acestui studiu publicat luni în SUA.
   Cercetătorii de la Imperial College din Londra au anunțat că au descoperit o modalitate de a compune muzică care i-ar face invidioși până și pe adepții curentului dadaist: prin punerea laolaltă, în manieră aleatorie a unor sunete ce variază de la bătăi de clopot până la simple beep-uri.
Programul ce a primit denumirea de ‘DarwinTunes’ a fost folosit pentru a difuza fragmente muzicale, create în acest mod, cu lungimea de 8 secunde fiecare. În cadrul experimentului, aceste fragmente au fost ascultate de 7.000 de voluntari ce au fost apoi chemați să își precizeze părerea despre fiecare fragment în parte, pe o scală de la ‘insuportabil’ la ‘adorabil’.
   În etapa imediat următoare, DarwinTunes a unit cele mai populare 10 fragmente de sunete și le-a amestecat pentru a forma 20 de piese noi. Rezultatele demonstrează că cele mai populare piese create în acest mod conțin numeroase acorduri și ritmuri prezente în melodiile moderne. Acest lucru explică evoluția constantă a muzicii pop de-a lungul anilor, conform studiului publicat în Analele Academiei americane de Åžtiințe (Pnas). 
   Armand Leroi, profesor de biologie la Imperial College din Londra și co-autor al acestui studiu, notează că ‘toată lumea credea că muzica este produsul tradițiilor muzicale create de compozitorii de geniu’, însă ‘adevăratul motor al evoluției muzicii este gustul ascultătorilor’. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?