Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Calităţile uleiului de argan


   Arganul (Argania spinosa) este o specie relictă de arbore care crește mai ales în sud-estul Marocului, din sâmburii căruia se prepară unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Extinse demult în nordul continentului african, exemplarele de argan sunt amenințate astăzi cu dispariția, fapt pentru care au intrat oficial sub protecția UNESCO.
   Sâmburii conțin aproximativ 50% corp gras, ce poate fi extras prin presare. Compoziția uleiului de argan se aseamănă cu cea a uleiului de măsline și constă în: 12-13 % acid palmitic, 5-7 % acid stearic, 43-49 % acid oleic, 29-36 % acid linoleic.

   De asemenea, cu privire la proprietățile și întrebuințările sale se pot face următoarele precizări:
1. Uleiul de argan posedă calități anti-îmbătrânire. Marea cantitate de vitamina E și acizi esențiali fac din el un produs apreciat în tratamentele de întreținere a pielii.
2. Prezența acidului oleic îl recomandă persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului. Potrivit unor cercetări recente, o cantitate mică de ulei de argan poate să reducă considerabil nivelul colesterolului pentru mai mult de o lună.
3. Alți acizi prezenți în uleiul de argan susțin sistemul iminitar și funcțiile antiinflamatoare ale organismului.
4. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de argan conține steroli. Aceste substanțe împiedică absorbția colesterolului în intestine.
5. Uleiul de argan crește concentrația pepsinelor (un tip de enzime) care joacă un rol esențial în procesul digestiv.
6. Uleiul de argan este util în afecțiunile soldate cu degenerarea articulațiilor și oaselor.
7. De asemenea, se folosește în bolile reumatice.
8. Uleiul de argan are multe utilizări culinare grație aromei plăcute de alune. Acesta este folosit în sosuri și printre cruditățile servite înainte de masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?