Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Îţi plac băuturile carbogazoase?


   Băuturile răcoritoare acidulate sunt bombe calorice. Åžtiai că la circa 20 de minute de la consumarea unei băuturi carbogazoase nivelul glicemiei crește amețitor, iar glucoza rezultată din digestia zaharurilor este transformată direct în grăsime. Implicit, riscul de obezitate crește. Iată ce alte efecte nocive au sucurile carbogazoase asupra organismului!
   În băuturile carbogazoase și nu numai, se găsește benzoat de sodiu (E 221), un conservant chimic care asigură controlul microbial. În timp însă, această substanță chimică poate favoriza apariția astmului, alergiilor și eczemelor. Ba, mai mult, oamenii de știință americani de la Universitatea California au observat că, în cazul copiilor care beau sucuri acidulate de cel puțin patru ori pe săptămână, riscul de apariție a sindromului de hiperactivitate și de deficiență de concentrare (ADHD) crește de aproape patru ori.

Afectează fertilitatea
În prezent, tot mai multe cupluri au probleme cu fertilitatea, iar în cele mai multe cazuri, stilul de viață dezordonat este frecvent incriminat. Specialiștii americani de la Clinica Mayo afirmă că de vină poate fi bisfenilul A (BPA), o substanță care se găsește în dozele de băuturi acidulate.
Aceasta perturbă activitatea sistemului endocrin, crescând astfel riscul de infertilitate. Substanța are proprietăți asemănătoare cu cea identificată în biberoanele și recipientele de plastic, despre care se spune că favorizează apariția cancerului.

Grăbește apariția osteoporozei
Excesul de acid fosforic (E 338) este asociat cu un risc crescut de osteoporoza, atenționează medicii. Atunci când este eliminat din organism, acidul fosforic atrage după sine și o cantitate mare de calciu. Implicit, oasele sunt private de cel mai important mineral din compoziția lor. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea progresivă a masei osoase, ceea ce determină fragilizarea oaselor și creșterea riscului de fracturi.
În general, simptomele bolii se manifestă mai ales după vârsta de 50 de ani, însă osteoporoza poate apărea la orice vârstă.

Obezitate, diabet și boli de inimă
Persoanele care consumă zilnic 330 ml de suc prezintă un risc cu 80% mai mare de a face diabet, potrivit reprezentanților Asociației Americane de Diabet (ADA). Astfel de băuturi conțin cantități impresionante de zahăr care favorizează apariția sindromului metabolic, o condiție asociată cu obezitatea, diabetul și bolile de inimă.
În plus, evită carbogazoasele îndulcite cu sirop de porumb, deoarece este bogat în fructoză (este diferită de cea din fructe ) și accelerează depunerea kilogramelor, prin dezechilibrarea balanței dintre sațietate și foame. De asemenea, în acidulate se găsește guma guar (E 412), o substanță care provoacă greață și crampe abdominale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?