Hepatica este un gen de plante erbacee perene, originare din Europa Centrală și de Nord, Asia și nord-estul Americii. O varietate întâlnită doar în munții românești și în interiorul arcului Carpatic este Hepatica transsilvanica, floare de o deosebită gingășie. La noi în popor, planta poartă denumirea de Crucea voinicului sau Trei crai. Ca o curiozitate, numirea de hepatica provine de la asemănarea frunzelor trilobate cu ficatul uman.
Asemenea florilor de colț, Crucea voinicului este foarte rară și iubește clinele montane, greu accesibile. Câteva dintre adaptările impuse de condițiile de mediu sunt: înălțimea mică sau medie (circa 20 cm), rădăcinile adânci, puternice și rezistente la forța mecanică dezvoltată de apă în scurgere, tolerantă la soluri pietroase și calcaroase.
În ciuda așteptărilor, Crucea voinicului poate fi compatibilă și cu grădinile decorative. Este recomandată, însă, cultivarea sa la umbra deasă a arborilor. Florile de Hepatica transsilvanica apar de la sfârșitul lunii februarie, până aproximativ în luna mai. Fiind puțin cunoscută, și în consecință mai puțin apreciată, Crucea voinicului a scăpat de culegerea nerațională a oamenilor. Numărul de exemplare a scăzut totuși în anii fără zăpadă, planta murind din cauza înghețului uscat.