Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Exploatarea copiilor prin muncă, interzisă!


   Copiii beneficiari ai Centrului de Zi pentru Copiii Exploatați prin Muncă Focșani, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), au organizat, ieri, o expoziție de desene prin care au dorit să marcheze Ziua Internațională pentru Combaterea Exploatării Copilului prin Muncă. Expoziția, intitulată „Munca nu este pentru copii”, poate fi văzută în holul sediului Evidenței Populației, și pe parcursul săptămânii viitoare.
    De asemenea, la sediul Centrului a avut loc o întâlnire a acestor copii și a părinților lor, cu specialiști ai DGASPC și cu reprezentanta Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisar Monica Manolache. Au fost dezbătute aspecte care au vizat conștientizarea urmărilor exploatării copiilor prin muncă, ce înseamnă și care sunt cauzele care determină adulții să săvârșească acest abuz asupra copiilor. S-a discutat și despre obligația oricărui cetățean de a sesiza cazurile de exploatare a copiilor prin muncă la telefon 0237.983. Copiii au împărțit pliante trecătorilor din zona Spitalului Județean, primind în schimb dulciuri și articole de igienă din partea Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Toate aceste acțiuni fac parte din proiectul inițiat de Centrul de Zi al DGASPC, în parteneriat cu IPJ și Filiala de Cruce Roșie Vrancea, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Combaterea Exploatării Copilului prin Muncă, ce are loc în fiecare an, în data de 12 iunie. „Copiii care muncesc nu au acces la un mediu normal, în care să fie valorizați și asistați continuu în dezvoltarea lor bio-psiho-socială. Mai mult, copilul va internaliza modelul părinților și există riscul de a-și trimite la rândul său, propriii copii, la muncă. Există un risc crescut în menținerea modelelor parentale și de aceea, acest grup de copii este considerat o prioritate pentru implementarea de către serviciile sociale a programelor de prevenire și reabilitare. De asemenea, toate acestea trebuie cunoscute de membrii comunității. Familia, școala și comunitatea sunt responsabile să formeze comportamente adecvate de integrare și adaptare socială a copiilor”, a declarat Violeta Pavelescu, șef Birou Consiliere și Adăpost Temporar din cadrul DGASPC.
    Prin derularea acestui proiect și prin acțiunile de ieri, organizatorii au dorit să atenționeze asupra faptului că fiecare copil exploatat prin muncă este lipsit de trebuințele de bază (somn, hrană, adăpost) și poate deveni victimă a diferitelor forme de abuz, de la insulte, amenințări și bătăi până la înfometare, viol, etc. Copiii care muncesc în stradă se pot îmbolnăvi de boli grave, iar dezvoltarea lor fizică este grav afectată. Nu în ultimul rând, ei nu sunt școlarizați sau ajung să abandoneze școala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?