John Korst, cel mai important donator de carte al Centrului de Limbi Străine al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a petrecut câteva zile în urbea noastră, participând la un program destul de încărcat.
Potrivit celor spuse de Anamaria Cătănoiu, coordonatorul acestui Centru, John Korst a vizitat noua locație a instituției unde, împreună cu Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene, a făcut turul tuturor secțiilor. A urmat o întâlnire cu membri seniori ai Clubului de conversație engleză al Bibliotecii, coordonați de voluntarul american de la Corpul Păcii Stephen Hallstrom. „A doua zi am fost în «excursie» biblioturistică la Bi-blioteca privată de weekend din Åerbești, Vidra, coordonată de Doina Stratton-Andrieș. Paradisul verde, cu flori, cu grădină, cu arbori, este un loc unic din Vrancea și poate chiar și din țară cutez a crede. Doina a organizat în grădină, într-o casă veche, cu trei camere și un antreu, singura Bi-bliotecă privată cu cărți în toate limbile, inclusiv engleză, o parte rămase moștenire, altele donate, altele cumpărate. Pe lângă bi-bliotecă, care ocupă doar o cameră, Doina a înființat și un muzeu al satului, unde toți sătenii, toți prietenii sau cei care o vizitează au donat obiecte vechi, tradiționale, acte de zestre, costume populare, unelte vechi. Cea de-a treia cameră e amenajată ca spațiu memorial în amintirea unchiului Doinei, scriitorul Simion Ghinea, binecunoscut luptător antilegionar”, a povestit Anamaria Cătănoiu. Vizitatorul american a fost impresionat și de masa de prânz, de la care nu au lipsit tradiționalele plăcinte cu brânză, servite la umbra pomilor.
În ultima zi a vizitei, John Korst și Anamaria Cătănoiu s-au întâlnit cu elevii Colegiului Națio-nal „Unirea” (CNU), cu care au discutat despre importanța și beneficiile voluntariatului, așa cum este el apreciat în Statele Unite ale Americii.
„Sub coordonarea profesorului de engleză Irina Bicescu, 30 de elevi de la CNU au tradus voluntar, în engleză, o parte din blogul Centrului de Limbi Străine. La întâlnire, care a avut loc în biblioteca Colegiului, au participat peste 40 de elevi, pe care am încercat să îi convingem, cu argumente și exemple personale, cât este de important voluntariatul pentru profesie, personalitate, viitor. Discuția a fost interactivă și tinerii au dat și ei exemple de proiecte la care au participat sau de organizații în care s-au implicat voluntar”, a detaliat Anamaria Cătănoiu.
La plecare, lui John Korst i s-a înmânat, de către Teodora Fîntînaru, Diploma de excelență pentru susținerea lecturii și pentru actele de voluntariat, dar și câteva suveniruri tradiționale, care să îi amintească despre România.