La zece zile după Înălțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Ca vechime, Rusaliile coboară până în veacul apostolic. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au desparțit una de cealaltă. Dacă prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu Fiul s-a pogorât din ceruri și s-a întrupat, tot prin Duhul Sfânt ni se împărtășește viața dumnezeiască și omenească a lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, apostolii au primit puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei până atunci. Au descoperit învățătura Mântuitorului și altor neamuri, în diferite limbi.
Începutul a avut loc chiar în această zi, a Pogorârii Duhului Sfânt, când s-au făcut înțeleși de toți iudeii veniți la Ierusalim din tot Orientul. Pelerinii neputând să-și explice cum de puteau predica în graiuri diferite, unul dintre ei îi acuza că ar fi „plini de must”, adică beți. „Deasupra fiecărui ucenic s-au coborât limbi de foc care i-au făcut să poată grăi în alte limbi. Repeziciunea sunetului aceluia a făcut să alerge în grabă la acea casă număr mare de iudei din toate părțile care se găseau în Ierusalim pentru a serba Cincizecimea. Toți s-au înspăimântat și s-au mirat”, ne-a spus preotul inconom stavrofor Gheorghe Drăgoi de la Biserica „Înălțarea Domnului” din Cartierul Sud..
Această zi este socotită ca fiind ziua nașterii bisericii pentru că la acel moment peste 300 de bărbați s-au botezat. „Biserica ne învață să nu stăm îmbrăcați ca de paradă și nici cu sabia în față, ci să punem mâna să mânuim cu multă îndemânare sabia cuvântului lui Dumnezeu ca să fim și noi vrednici luptători ai Împăratului Slavei, ai lui Hristos și la vremea potrivită ne va binecuvânta și pe noi cu succesle biruinței”, ne-a mai spus părintele Gheorghe Drăgoi.
Părintele Drăgoi a mai construit o biserică în 1971
Biserica părintelui Drăgoi este a doua pe care o construiește în cei aproape 50 de ani de preoție. Pe aceasta, din Cartierul Sud, a început-o în anul 2000 și a sfințit-o pentru prima dată în anul 2006. Apoi, după ce s-au terminat lucrările de pictură, Biserica a fost resfințită în data de 23 octombrie 2011. Parohia are 760 de familii. „Credincioșii din parohie sunt foarte buni, frecventează cu regularitate biserica, țin rânduielile bisericii. Sunt oameni din toate categoriile sociale, cinstiți, onești și generoși”, spune părinte Drăgoi despre enoriașii din parohia sa.
De asemenea, el a precizat că Biserica a fost construită numai cu ajutorul credincioșilor și al Consiliului Local Focșani care a alocat aproape 50 de mii de lei pentru construirea lăcașului de cult.
Preotul Drăgoi a mai construit o biserică, în anul 1971, pe Valea Buzăului, atunci când nu se dădea voie la construcții de lăcașe de cult. El a fost preot paroh la Mausoleul din Cartierul Sud timp de 17 ani, iar din 2006 slujește la Biserica „Înălțarea Domnului”.