Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat, săptămâna trecută, că există promisiuni din partea Guvernului USL pentru acordarea sprijinului financiar necesar finalizării lucrărilor la DJ 205D Valea Sării – Năruja – Paltin – Nereju. „Sunt convins că vom găsi înțelegerea necesară la Guvernul României. Avem tot sprijinul Guvernului și al instituțiilor guvernamentale pentru a repara acest drum. Nu trebuie decât să ne facem datoria în așa fel încât cetățenii județului Vrancea să nu aibă de suferit în urma acestor fenomene naturale”, a afirmat președintele Marian Oprișan.
Åeful administrației județene a precizat că acest drum va fi complet reabilitat până în vara anului 2013. Tot în cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere de pe Valea Zăbalei a început consolidarea și reabilitarea podurilor în satele Paltin și Prahuda, peste râul Zăbala.
Primarul Tudorel Bîtcă a arătat că, în ultimii patru ani, a reușit balastarea drumurilor comunale pe mai multe tronsoane. Este vorba despre porțiunile Primărie – Å¢ărănești, Poduri-Arșița-Å¢ipău, Pârâul Tojanului -Vîlcani-Ghebari, Prahuda – Podul Prahuzii, Tronson DJ 205D – Åcoala Prahuda- Fața Prahuzii, Tronson DJ 205D – Biserica Prahuda – Cîntăcești, Tronson DJ 205 D – Zona Festival – Tojan. În colaborare cu Obștea Paltin au fost efectuate lucrări de balastare a tronsonului de drumuri comunale țărănești Deal Paltin – Masa Băra. De asemenea, au fost balastate ulițele comunale din satele Paltin și Prahuda. A fost îndiguit și reabilitat tronsonul de drum comunal Prahuda (Cămin Cultural ) – Pârâul Tojanului. „În următorii ani vreau să continuăm lucrările de balastare a drumurilor comunale. Avem prevăzute deja tronsoanele de drumuri pe care să fie efectuate lucrările astfel încât să asi-gurăm cele mai bune condiții pentru locuitorii comunei. Dacă există o infrastructură bună atunci se poate dezvolta și economia comunei”, a afirmat primarul Tudorel Bîtcă.
Pe lista tronsoanelor care vor fi balastate în următorii ani se află : Deal Paltin – Dădăoasa, Deal Paltin – Fînacă, Ghebari – Pârâul Tojanului, Drum de legătură Å¢ipău – Spulber, Drum de legătură Å¢ipău – Cătănoiu Maftei, Drum de legătură Dj 205D – Punct Robu – Podul Tojanului, Drum Zăbala – Groapa lui Bălan, Drum Ghebari – Pârâul Tojanului.
De asemenea, Primăria Paltin va continua lucrările de modernizare a drumurilor comunale. Este vorba de porțiunile de drum care pornesc din DJ 205D către punct Fînacă, Dispensar, Punct Roman și către Åcoala Prahuda.
Se lucrează la alimentarea cu apă
Unul dintre obiectivele importante derulat de Primărie și la care se lucrează în această perioadă este extinderea rețelei de alimentare cu apă, satele Paltin și Prahuda, unde lucrările au fost realizate în proporție de 60%. Au fost efectuate foraje la sursa de apă, la bazinul de înmagazinare, aproximativ trei kilometri de coloană de alimentare din foraje la bazin de înmagazinare și alți 2,5 kilometri coloană de distribuție bazin. „Lucrările la rețeaua de alimentare cu apă vor fi continuate în următorii patru ani. Pentru mandatul viitor vreau să realizăm rețeaua de distribuție principală și rețeaua către gospodăriile individuale ale populației în satele Paltin, Poduri și Prahuda”, a afirmat primarul Tudorel Bîtcă.
Au fost montate 60 de lămpi pentru iluminatul public în toate satele componente. Nu în ultimul rând s-a asigurat iluminatul decorativ specific sărbătorilor de iarnă. În ultimii ani a fost amplasată o stație de telefonie mobilă în punctul Dealul Paltinului, fiind asigurat semnalul de telefonie în toate satele din comună. „Am reușit și am înființat serviciul public de gospodărire comunală, dotat cu pubele pentru colectarea deșeurilor și transportul acestora”, a precizat primarul comunei.
Bani pentru unitățile de învățământ
Primăria din Paltin a derulat investiții și la sediile instituțiilor publice din comună. Au fost realizate lucrări la sediul Primăriei, la Bibliotecă, iar în următorii ani, se vor construi o sală de festivități și o piață agroalimentară. Nu în ultimul rând va fi sprijinită extinderea cabinetului stomatologic pentru ca oamenii să nu mai facă naveta la Focșani pentru o lucrare dentară.
O atenție deosebită este acordată dezvoltării școlilor și unităților de cultură din localitate. „Biblioteca comunală a fost inclusă în programul «Biblionet». S-a amenajat o sală pentru acces la internet, dotată cu mobilier și calculatoare. La școala din Paltin am reușit reabili-tarea totală a corpului A, am finalizat acoperișul la corpul B, am construit un corp de legătură între corpurile A și B. Pentru a veni în sprijinul copiilor s-a achiziționat un microbuz școlar, au fost cumpărate și două centrale termice. Am asigurat o sursă proprie de apă și am împrejmuit unitatea de învățământ cu un gard metalic”, a afirmat primarul Tudorel Bîtcă. Acesta a precizat că urmează să înceapă lucrările și la grădinița Paltin. Pentru această investiție a fost obținută sursă de finanțare și s-a eliberat autorizația de construcție.
Pe lista investițiilor pregătite pentru următorii patru ani se află reabilitarea corpului B la Åcoala Paltin, dar și a școlilor structuri. Este vorba de unitățile de învățământ din Poduri, Prahuda, Vîlcani. De asemenea, se dorește realizarea unui complex internat-cantină la Paltin. „Unul dintre obiectivele pentru următorul mandat este construirea unei săli de sport la Paltin pentru copiii din comună. Tot pentru tineri vreau să amenajăm baza sportivă la intrarea în comună, dar și curtea școlii”, a declarat primarul Tudorel Bîtcă. Edilul spune că până acum a reușit să amenajeze un parc de joacă și agrement în satul Paltin, iar o investiție similară va fi realizată și în satul Prahuda. Investițiile la unitățile de cultură din localitate vor continua și în următorii ani. Pentru perioada 2012 – 2016 se are în vedere reabilitarea căminelor culturale din Paltin, Prahuda,Vîlcani.
„Pe Plaiul Tojanului”, spectacol emblemă pentru Vrancea
Păstrarea tradițiilor populare a fost un alt obiectiv al primarului Tudorel Bîtcă. Unul dintre cele mai importante spectacole folclorice din Vrancea, „Pe Plaiul Tojanului” a fost menținut prin eforturile administrației locale. „Prin mobilizarea tuturor forțelor locale, atât firme cât și cetățeni, am reușit amenajarea zonei platoului etno folcloric Tojan. În acești patru ani de mandat am menținut tradițiile populare, la spectacolul organizat de noi participând atât ansamblurile folclorice din Vrancea, din județele învecinate cât și peste 20 de interpreți de renume din diferite zone ale țării”, a afirmat primarul Bîtcă. Acesta a precizat că festivalul crește atractivitatea comunei Paltin, iar administrația locală vrea să dezvolte spații turistice în punctul Tojan.
Sprijin pentru familiile defavorizate
În ultimii ani, o atenție deosebită a fost acordată de Primăria Paltin pentru familiile defavorizate din comună. A fost construită o locuință pentru Ioana Terțiu, le-au fost acordate ajutoare bătrânilor, persoanelor cu handicap, familiilor tinere. „Îi asigur pe cetățeni că vom asigura în continuare un serviciu public operativ și eficient. Vrem să finalizăm procesul de retrocedare a terenurilor agricole și forestiere pentru proprietarii îndreptățiți și să rea-lizăm punerea în posesie și eliberarea titlurilor de proprietate, conform legilor fondului funciar. Pentru persoanele aflate în dificultate vom asigura prestațiile sociale prin intermediul Serviciului Social. În cazul producerii unor situații de urgență vom fi alături de cetățenii aflați în suferință. Trăim în aceeași comunitate și trebuie să ne sprijinim unii pe alții în momente dificile”, a afirmat primarul Tudorel Bîtcă.
Au fost sprijinite parohiile Paltin și Prahuda pentru finalizarea și reabi-litarea bisericilor, printr-o bună colaborare cu preoții parohi. Bisericile vor fi sprijinite și în următorii ani pentru realizarea unor edificii specifice precum casă mortuară, casă hram.