Deși exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atât la noi în țară cât și peste hotare. V-ați gândit vreodată, însă, că produsele ce ni se aduc spre consum și imaginea însăși pe care ne-am creat-o despre ele diferă substanțial de fructele din sălbăticie? În esență, chiar așa stau lucrurile.
Veritabilă sursă de energie și nutrienți, banana provine în cea mai mare parte de pe două continente diferite: Asia și America de Sud. În ciuda așteptărilor, India (iar nu vreun stat african) este cel mai mare producător de banane din lume, urmată de Brazilia. Surprinzător ar putea fi că aceste fructe, așa cum le cunoaștem cu toții din comerț, nu au avut de-a face de la început cu primatele care populează junglele.
Bananele nu sunt decât o „invenție” a speciei umane, de acum aproximativ 7000 de ani, perfecționată generație după generație. Fiindcă erau mulțumiți de gust, dar în același timp erau incomodați de semințele acestora, oamenii au obținut prin hibridări succesive o varietate superioară mult mai potrivită pentru a constitui hrana lor zilnică. Bananele zilelor noastre conțin încă multe semințe, însă dimensiunile lor sunt atât de reduse încât nu influențează în nici un fel calitatea, în sensul de mai înainte.
Unde sau în ce cresc bananele? Dacă primul răspuns care v-a venit în minte a fost „în pomi”, tocmai ați greșit. Din punct de vedere botanic, fructele se dezvoltă din plante (ce e drept, destul de înalte), care numai în aparență se aseamănă arborilor. Bananierul poartă un singur „ciorchine” de fructe, iar după măturarea acestuia moare. Din fericire, nu înainte de a lăsa în urmă un pui, care să contribuie la propășirea speciei.
Știați că bananele pot fi amenințate oricând cu dispariția? Deși în contradicție cu ideea exprimată încă din prima frază, acest lucru își rezervă partea sa de adevăr. Tipul de intervenție umană pe care am prezentat-o, având scopul „perfecționării” speciei, precum și extinderea plantațiilor în detrimentul bananelor sălbatice ar putea avea într-o bună zi efecte negative. Lipsa de varietate în natură înseamnă vulnerabilitate genetică, astfel că este suficient să apară o boală sau un parazit mai agresiv, pentru ca bananele să se confrunte cu extincția.
Consecințele unui asemenea scenariu ar putea fi de neînchipuit. Să ne gândim numai la faptul că în unele regiuni sărace ale globului, bananele reprezintă 70 % din alimentația de bază a locuitorilor. De fapt, statisticile spun totul: bananele ocupă locul al 4-lea în lume între alimentele de bază, după grâu, orez și porumb!
Mahmureala, starea instalată după consumul excesiv de alcool, ca și lipsa de voie bună pe care o induce un somn neîmplinit, cunosc printre remedii și consumul de banane. Secretul se ascunde în conținutul sporit de potasiu al fructelor. În oricare situație v-ați afla, cunoscând riscul care vă pândește a doua zi, consumați o banană înainte de a merge la culcare, sau dacă nu, măcar imediat după ce vă treziți din somn.