Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Calendarul celor zece anotimpuri ale naturii


   Când este vorba de grădinărit și de perioadele în care trebuie să fie plantate anumite flori, legume sau fructe calendarul „clasic” cu cele patru anotimpuri ale anului nu mai este valabil. Împărțirea exactă a anului în nici mai mult nici mai puțin zece anotimpuri este posibilă cu ajutorul calendarului fenomenologic.
 
Ce este de fapt un calendar fenomenologic? 
   Calendarul fenomenologic împarte anul în zece anotimpuri relevante din punct de vedere biologic. Diferența clară față de calendarul convențional este intrarea unui nou anotimp într-un moment diferit decât cel știut sau așteptat. Aceste momente nu sunt stabilite cu exactitate într-o anumită dată, ci se ghidează în principiu după evoluția naturii la acel moment sau în acea perioadă.
   Există astfel trei anotimpuri primăvara, momentul în care se sfârșește iarna, primăvara timpurie și primăvara în adevăratul sens al cuvântului, care este marcată prin înflorirea merilor, castanilor, liliacului, etc. Åži bineînțeles trei anotimpuri care marchează perioada verii. Astfel, atunci când apar primele flori de soc înseamnă că ne aflăm în perioada verii timpurii. Mijlocul sezonului este marcat prin florile de tei și de primele coacăze coapte, iar în finalul verii, care reprezintă un anotimp în ca-lendarul fenomenologic, putem savura merele coapte ale acestui sezon.
   Åži lunile de toamnă sunt împărțite în trei anotimpuri, astfel primele semne ale toamnei timpurii sunt date de fructele coapte ale socului, iar atunci când se coc primele castane înseamnă că am trecut în cel de-al doilea anotimp. Tot acum frunzele anumitor copaci încep să prindă felurite culori. Toamna ia sfârșit atunci când acestea cad și când vremea devine din ce în ce mai capricioasă.
Conform calendarului fenomenologic, iarna are un singur anotimp. Motivul pentru acest lucru este acela că în lunile reci de iarnă există foarte puține plante care rămân active. O excepție în acest sens sunt de pildă gutuile.
Calendarul fenomenologic joacă un rol foarte important pentru grădinari, deoarece aceștia știu exact care sunt momentele prielnice să sădească răsadul, să-l sape, să culeagă fructele și roadele pământului și să se bucure de minunile naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?