Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

30 de mii de vrânceni, supuşi unui STUDIU MEDICAL


   Subfinanțarea sistemului public de sănătate  de către guvernarea PDL-UDMR ar fi putut duce la adevărate tragedii. 30 de mii de vrânceni din localitățile de pe Valea Zăbalei au rămas, pentru mai bine de o lună de zile, fără asistență medicală de urgență, pe timp de noapte. La 1 aprilie, conducerea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea a decis ca la substația de la Năruja să nu mai existe echipaj de noapte. Aceasta în condițiile în care, în comună, nu există nici medic de familie. Abia după ce reporterii „Monitorul de Vrancea” au investigat acest caz și după căderea guvernului pedelisto-udemerist, conducerea SAJ a luat decizia de a le reasigura cetățenilor de pe Valea Zăbalei, asistența medicală de urgență, pe timp de noapte. Directorul SAJ, Mircea Stoenoiu, a declarat că acesta a fost „un studiu”, care a vizat absența serviciilor medicale de urgență pe timp de noapte. Oamenilor din zonă nu li s-a cerut însă acordul pentru a fi supuși acestui studiu.

   De la 1 aprilie și până săptămâna trecută, vrâncenii din Năruja și localitățile limitrofe au rămas fără asistență medicală de urgență pe timp de noapte, pentru că Serviciul de Ambulanță Județean a desființat substația din comună. Reporterii „Monitorul de Vrancea” au mers la Năruja, în aprilie, pentru a afla ce cred oamenii și autoritățile despre această situație.
   Angajații Ambulanței de la Năruja ne-au spus că de la 1 aprilie, conducerea a decis ca programul de lucru să nu mai fie în ture de 12 ore, ci doar între orele 6.00 – 22.00. ” De la 1 aprilie e măsura asta. Înainte era non stop, de la 7 la 7, 12 ore în ture. Așa a vrut conducerea. Ei au decis să se facă programul de la 6 dimineața la 10 seara. Între 22.00 și 6 dimineața aici nu este nimic, închidem tot și nu este ambulanță în zonă. Sporul de noapte îl primim pentru că lucrăm și trei ture de noapte la Vidra. Fiecare echipaj face asta. Noi ne-am supus programului „, ne-a spus Mitică Predoi, ambulanțier la substația Năruja.
   Localnicii comunei Năruja au fost revoltați de decizia conducerii SAJ Vrancea. Aceștia ne-au spus că prezența, pe timpul nopții, a unui echipaj de la Ambulanță este absolut necesară în zonă. „Echipajul e aici de la 6 dimineața până la 10 seara. Åži dacă se întâmplă ceva după ora asta vin cei de la Vidra. De la 1 aprilie e făcută mișcarea asta, că înainte erau tot timpul. Ce să îi faci, e greu fără ambulanță noaptea, că noi suntem bătrâni, bolnavi, spital nu mai avem, centru medical nu mai e. Ambulanța era singura noastră speranță. Acum, nu știu ce va fi și cum va fi…”, ne-a spus Anastasia Băjenaru.
   Mai mult, localnicii și-au dorit ca echipajul de noapte al Ambulanței să fie reintrodus, în condițiile în care cea mai apropiată substație este la 40 de kilometri  distanță. „Ambulanța nu mai e prezentă noaptea cam de la începutul lunii. E greu fără ei, că avem copii mici, nora mea e gravidă. Până la Vidra ce faci? Mori cu zile. A fost spital, l-au închis, au zis că ne fac Centru de permanență, dar nimic, măcar ambulanța era aici, aproape, și în caz de ceva, apelam la ea. Era foarte bună. Ar fi bine să avem iar ambulanță noaptea aici, noi chiar ne dorim asta foarte mult!”, a mai spus o localnică. Primarul comunei Năruja, Cristian Panțuș, ne-a precizat că Ambulanța din comună deservea 30 de mii de suflete, de aproximativ 10 ani. „Ambulanța e aici, la noi, cam de 10 ani de zile, Deservea comunele Năruja, Nereju, Nistorești, Paltin, Spulber și Vrâncioaia. Cam 30 de mii de suflete. Va fi greu fără echipaj noaptea”, ne-a declarat primarul Panțuș.

A fost nevoie de un nou guvern

   Reporterii „Monitorul de Vrancea” i-au transmis ma-nagerului SAJ Vrancea, medicul Mircea Stoenoiu, doleanțele oamenilor. „Această mutare este un studiu. Din analizele noastre a reieșit că acoperirea solicitărilor din ba-zinul Vidra se poate face mai bine prin planificarea a câte două echipaje la Vidra, pe timpul nopții. La Năruja, atât de la 1 aprilie, cât și înainte, echipajul era folosit și în teritoriul pe care îl folosește substația Vidra. Deocamdată facem un studiu, care, dacă va avea rezultate va fi implementat și anunțat public. Oricum, înainte, la cazurile grave din zona Năruja se deplasa tot un echipaj de la Vidra sau echipajul de gradul 0 de la Focșani. În plus, de la 1 aprilie funcționează și un echipaj SMURD.  Noi mizăm pe mobi-litatea postului și folosirea cu eficiență a echipajelor”, ne-a declarat managerul Mircea Stoenoiu.
   Rezultatul studiului a fost că substația a fost redeschisă pe timp de noapte, dar numai după ce reporterii noștri au investigat acest caz și numai după instaurarea noului Guvern USL.
Austeritatea criminală clamată de fostul guvern pedelisto-udemerist a fost, de altfel, un alt motiv invocat de managerul Stoenoiu. „Åži fondurile sunt o problemă. La bugetul alocat pe cap de locuitor, depășim procentul de 70% pentru cheltuielile de personal, mai exact avem 78%. Acest lucru este din cauza faptului că la începutul anului 2010, Serviciul de Ambulanță Județean a pierdut transportul bolnavilor dializați, prin externalizarea acestui serviciu, rămânând, astfel, conducători auto în plus. Plus că avem și foarte multe datorii, cam trei miliarde de lei”, a mai precizat managerul Stoenoiu, care considera că „una, două urgențe pe noapte” la Năruja, nu erau un motiv suficient pentru menținerea asistenței medicale de urgență.
   Între timp însă, s-a răzgândit, acum declarând că „am revenit la această decizie, deoarece crescuse timpul de răspuns la caz”. Mircea Stoenoiu nu informase nici Direcția de Sănătate Publică despre decizia privind substația de Ambulanță de la Năruja. „Am reevaluat situația solicitărilor de la substația Năruja și am constatat că între orele 6-22, avem cele mai multe solicitări. Astfel, avem 2 echipaje SAJ la substația Vidra, unul la substația Năruja, plus echipajul SMURD de la Vidra. Între orele 22-6, am reintrodus un echipaj care staționează la Năruja și deservește Năruja, Paltin, Spulber, Nereju, Vrâncioaia și Tulnici, plus două echipaje la Vidra, unul SAJ și unul SMURD. În caz de urgențe de grad 0, se intervine cu un echipaj cu medic de la Focșani. Am revenit la această decizie, deoarece crescuse timpul de răspuns la caz”, a motivat managerul Stoenoiu. Acesta nu a explicat însă de ce nu au fost întrebați cei 30 de mii de vrânceni dacă sunt de acord cu studiul, care a vizat absența serviciilor medicale de urgență pe timp de noapte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?