Nicușor Ghițiu, din Mărășești, spune că a rămas cu gura căscată, în martie, pe vremea când pedeliștii se aflau la putere, când s-a trezit cu somație, prin care era anunțat că va fi executat silit pentru suma de 366,45 lei, reprezentând… pensie încasată necuvenit. Nedume-rit, omul a venit la Casa Județeană de Pensii, unde a aflat că motivul pentru care trebuie să dea statului bani înapoi este că i s-a schimbat gradul de invaliditate din II, în III. „Este adevărat că în iunie, anul trecut, m-am prezentat la cabinetul de expertiză pentru reevaluare. Doctorița m-a consultat, mi-a dat hârtia aia de încadrare în grad de handicap și am crezut că totul e cum a fost și până atunci. Doctorița nu mi-a spus că mi-a schimbat gradul, iar pe actul pe care mi l-a dat este imposibil de descifrat ce scrie! Așa că n-am știut că mi s-a schimbat gradul și de aceea nu am depus nicio contestație în termenul de 30 de zile, ci în septembrie, când am primit decizia administrativă și am aflat. Dar cei de la Casa de Pensii de ce nu mi-au reținut banii exact în luna când mi-a fost schimbat gradul, adică din iunie 2011, și o fac abia acum, când mai e un pic și trece un an! Timp de trei luni îmi rețin din pensie 126 de lei și acum a fost prima lună”, a explicat Nicușor.
Pentru că nu s-a putut împăca cu ceea ce i s-a întâmplat, omul a făcut, totuși, o contestație la decizia primită în septembrie, care a fost trimisă cu tot cu dosar, în aceeași lună din 2011, la Comisia Centrală de Contestații din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice București. Åi, deși au trecut luni de zile de atunci, Nicușor Ghițiu nici că a primit vreun răspuns. „Nu înțeleg cum au putut să-mi rețină din pensie acum, dacă dosarul meu spun că e la București și din cauza asta nu-mi pot recalcula pensia conform actelor pe care le-am lăsat la CJP în sensul ăsta. Cum vine asta, din septembrie și până acum nu se face nicio recalculare, dar bani se pot opri! De câte ori mă duc la Casa de Pensii mi se spune să aștept, să aștept că trebuie să vină răspunsul la contestație, dar cât să mai aștept?! Eu să tot aștept, iar ei să-mi ia din bani!”, a spus, revoltat, bărbatul.
„Nu putem recalcula pensia cât timp dosarul este la București”
Contactat de reporterii noștri, Vasile Balica, directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Vrancea a declarat că poprirea pusă pe pensia lui Nicușor Ghițiu este justificată și perfect legală, atâta timp cât omul a fost încadrat din gradul II în gradul III de invaliditate, în urma evaluării medicului expert. „El trebuia să depună contestație în termen de 30 de zile dacă nu a fost de acord cu schimbarea de grad, dar spune că nu a știut fiindcă nu se înțelege nimic din ce scrie pe actul emis de medic. Susține că de abia în septembrie 2011, când a primit decizia administrativă, a aflat că i s-a schimbat gradul și e bine că totuși măcar la aceasta a făcut contestație în termen. Noi am trimis-o cu tot cu dosarul său la Comisia Centrală de Contestații, care a fost înființată la Casa Națională, de unde încă nu s-a primit răspuns. Am sunat de față cu el la Comisie și ni s-a spus că până în prezent s-a ajuns la rezolvarea contestațiilor depuse până în luna iunie 2011, ori noi am trimis-o pe a domnului Ghițiu în septembrie. E dreptul omului să depună contestație și vom încerca să-l ajutăm, așa încât comisia să-i analizeze dosarul cu prioritate. În ce privește poprirea, noi avem obligația, conform legii, să punem în plată decizia medicală”, a declarat Vasile Balica.
Directorul adjunct al CJP Vrancea a mai precizat că atâta timp cât dosarul pensionarului în cauză se află la București, nu i se poate face nici recalcularea pensiei, deși acesta a depus la sediul instituției o serie de acte în acest sens. ,,Avem înregistrată cererea lui de recalculare dar nu putem instrumenta atâta timp cât nu avem dosarul, acesta fiind la București. Dacă depunea contestație în timp util, atunci când i s-a schimbat gradul, se putea evita această situație neplăcută. El poate solicita oricum, o reexpertizare dacă este nemulțumit de schimbarea de grad”, a specificat Vasile Balica, adjunctul CJP Vrancea.
Trebuie să supraviețuiască din 253 lei
Pentru trei luni de acum înainte, Nicușor Ghițiu va trebui fie să-și asigure cele necesare traiului din 253 lei cât îi rămân din pensia pe care s-a pus poprire, fie să-și găsească ceva de muncă, gradul de invaliditate în care este încadrat dându-i această posibilitate.
Dincolo de asta, omului nu i se pare deloc normal ca într-un stat civilizat, care își respectă cetățenii, un medic să nu anunțe pacientul când îi face schimbare de grad și în plus, să scrie cu hieroglife indescifrabile actul medical. „Să zicem că noi, pacienții, suntem prea nesemnificativi ca să fim informați, dar nici ăștia nu comunică între ei, doctorii de la cabinetele de expertiză cu Casa de Pensii? Dacă s-a știut că eu nu mai am gradul ăla de invaliditate, de ce nu s-a operat atunci, pe loc, modificarea pensiei, ca să nu mai ajung să dau eu acum, după un an, bani înapoi?!”, nu se poate opri să nu se întrebe, contrariat, bărbatul.