Căutătorii de povești au ajuns în Vrancea, pe 15 mai, și au poposit la Sediul Central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, la Secția pentru copii și tineret și la Biblioteca Publică Boghești. Scriitorul Radu Paraschivescu a pășit pragul bibliotecii însoțit de PR Manager GMP Sabina Stirb, de fotojurnalistul Ovidiu Micsik și coordonatorul regional Biblionet, Bogdan Andrei Tache, având rucsacurile de călătorie în spate și pregătiți cu întrebări pentru bibliotecari despre cititori, cărți, voluntariat, programe, campanii, calculatoare, sprijinul autorităților și tot ceea ce cuprinde viața unei biblioteci. „S-au arătat interesați de conceptul de biblioturism, unic la nivel național, pus în valoare de Ghidul de Biblioturism, editat de Biblioteca Vrancea și realizat de bibliotecara Crăciun Veronica și despre multiplicarea acestuia prin proiecte, care să pună în valoare potențialul turistic și economic al zonelor cu tradiții din Vrancea. Au vrut să simtă pulsul unei biblioteci din interior, au făcut sesiuni foto printre rafturi, cărți și cititori și după un popas la Secția pentru copii și tineret, au pornit mai departe, spre Biblioteca Publică Boghești”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
La Biblioteca Publică din Boghești, Căutătorii de povești au fost foarte interesați de povestea bibliotecarei Adriana Rusu, „Nunta la Bibliotecă!”. Scriitorul Radu Paraschivescu a poposit printre sătenii din respectiva localitate, cu care a stat de vorbă, descoperind că personajele poveștilor din zonă sunt tocmai locuitorii acesteia, iar „tărâmul fermecat, biblioteca”. „Oaspeții au înțeles că viața unei biblioteci comunale este diferită nu numai în privința posibilităților de trai, dar și prin categoriile de cititori, a informațiilor solicitate, iar calculatoarele primite au ajutat la schimbarea imaginii bibliotecii. S-au depănat mai multe povestioare, întâmplări, aspecte din comunitate, petrecute la bibliotecă unele mai vesele, mai triste, emoționante, constructive, povești ce marchează satisfacția muncii de bibliotecar. Discuțiile dintre oaspeți și gazdă au scos la iveală care este cel mai tânăr utilizator, ce categorie de noi utilizatori a apărut, ce modalități de atragere la bibliotecă avem, de ce duminica și de sărbătorile religioase biblioteca Boghești este deschisă”, se detaliază în comunicat.
Manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice
„Cautătorii de povești” este prima campanie națională de promovare a bibliotecilor publice din România, în care scriitori și personalități publice din România au pornit într-un tur al bibliotecilor din țară, în căutare de istorii autentice. Campania este inițiată de Biblionet și susținută de Ministerul Culturii, TVR, Radio România.
Cei trei căutători de povești au format o caravană, ce va culege informații din toată țara despre modul în este percepută biblioteca și impactul programului Biblionet asupra comunitățior mai mici sau mai mari. Acestea vor fi publicate pe site-ul http://www.cautatoriidepovesti.ro/, urmând ca poveștile celor trei să se întâlnească într-un e-book și într-o carte tipărită, un adevărat manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din România.