Ediția: Miercuri 1 Ianuarie 2025 Nr. 6787 - La mulți ani!
Ediția: Miercuri 1 Ianuarie 2025 Nr. 6787 - La mulți ani!

Vinuri vrâncene, premiate cu aur în Portugalia


   Vinurile produse de Crama Gîrboiu și Vincon Vrancea au primit medalii de aur la a 19-a ediție a Concours Mondial de Bruxelles derulată la Guimaraes, în Portugalia. Cei doi producători din Vrancea au obținut singurele medalii de aur pentru vinurile românești la acest concurs. Au primit medalii de aur vinurile Sauvignon Blanc Cotești Livia 2011 de la Crama Gîrboiu, Muscat Ottonel Ambrosio 2011 și Tămâioasă Românească 1989, realizate de Vincon Vrancea.
   Concours Mondial de Bruxelles este considerată cea mai importantă competiție internațională de vinuri. La ediția din 2012 au fost prezentate 8.397 de vinuri și băuturi spirtoase provenite din 52 de țări. Cele mai multe probe au fost aduse din Franța, cu 2.541 de eșantioane. Băuturile au fost analizate de 320 de degustători. După concurs, o selecție a vinurilor medaliate este analizată la un laborator agreat și ulterior degustată de o echipă de oenologi, astfel încât să fie comparate probele de vin trimise la competiție cu cele disponibile pe piață.
   Evenimentul organizat în acest an la Guimaraes este conside-rat un termometru al sănătății sectorului vitivinicol, spațiu unde este schițat portretul anual al viticulturii și unde sunt depistate ten-dințele și confirmate mutările din această piață. Concursul a fost organizat la Guimaraes în acest an deoarece, după 2006, competiția a devenit itinerantă și, anual, sunt vizitate principalele regiuni producătoare de băuturi din Europa. De exemplu, ediția de anul viitor va avea loc la Bratislava, în Slovacia.
   Tendința internațională este către o producție de vinuri specifice soiurilor din fiecare țară. De asemenea, s-a constatat o producție tot mai mare de vinuri rotunde și suple. În cazul Franței, de exemplu, domină soiul merlot, mono varietal sau în cupaj, cu 712 vinuri din cele 1.565 de vinuri roșii prezentate. Comparativ, francezii au adus doar 143 de vinuri provenind din cabernet sauvignon și 99 din syrah.
   Organizatorii precizează că a fost observată o creștere a gradelor alcoolice la vi-nuri. De la 12,8% în 2000, tăria alcoolică a crescut constant până la 13,35% în 2011 și 13,4% în acest an. O altă ten-dință a sectorului vitivinicol este producția de vinuri tot mai scumpe. O treime din vinurile aduse la Guimaraes au un preț de cel puțin 8,5 euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?