Știați că în cantități bine dozate frunzele de nuc au un efect calmant asupra pielii? Se fac băi generale sau locale cu decoct din frunze de nuc. Pentru băi locale se pun 30-40 g frunze tăiate mărunt într-un litru de apă și 200 g frunze mărunțite la 4 l de apă, pentru băi generale. Baia va dura 10-15 minute, iar pielea nu va fi ștearsă sau frecată. Acest remediu este bun și pentru reumatism. Dacă doriți să dați o nuanță mai închisă părului dumneavoastră atunci folosiți frunzele de nuc. Trebuie folosite însă cu atenție, în concentrații mari pot să irite pielea.
Mierea
Iritațiile și arsurile se vor vindeca foarte repede dacă aplicați pe zona afectată puțină miere de câteva ori pe zi sau tinctură de propolis. Nu vă temeți de usturimi nici în cazul tincturii de proplis, deoarece propolisul conține substanțe analgezice și efectul calmant apare imediat.
Castraveți
Pentru petele apărute pe piele și pentru a scăpa de pistrui, folosiți felii de castravete proaspăt sau comprese cu suc proaspăt de castravete. Castravetele poate fi folosit și drept mască de curățire și revigorare a tenului.
Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii, ulcerații, pecingine, edeme ale pleoapelor se rad cartofi cruzi și se aplică pe zona afectată, în amestec cu o linguriță de miere sau ulei de măsline, lăsând să acționeze cel puțin două ore. De asemenea, se poate folosi și făină de cartofi, excelentă pentru calmarea flegmoanelor, erizipelului, ulcerului varicos, erupțiilor cutanate. Tot cu făină de cartofi se tratează și transpirația abundentă a picioarelor. Pentru arsuri solare, se pot aplica cartofi în felii subțiri pentru câteva minute. Pe negi, se pune cartof crud, ras, de 2 ori pe zi.
Pentru tenul deshidratat sau pielea obosită se folosește uleiul de măsline aplicat sub formă de comprese. Pentru tenul ridat și uscat se va realiza o mască dintr-un ou crud bătut bine și amestecat cu o lingură cu miere și o lingură cu ulei de măsline, la care se adaugă și puțin suc de fructe sau legume, adică lămâie, pepene, morcovi sau castraveți. Masca se aplică pe ten timp de 15-20 de minute, după care se spală bine cu apă călduță. Tratamentul se repetă de trei ori pe săptămână.
Dacă vreți să aveți unghii tari, țineți-le câteva minute în ulei călduț. Compresele sau cremele cu ulei de măsline hidratează și înmoaie stratul gros de piele de pe călcâie. Uleiul de măsline poate fi folosit în locul cremelor, după baie.
Se beau 100 ml pe zi de suc proaspăt de creson, pentru că acesta este un bun tonic, un regenerator celular care redă suplețea pielii și părului. Pielea capului va fi fricționată cu un amestec din suc de creson și alcool de 90 grade, în părți egale. Folosit sub formă de cataplasme, cresonul favorizează și accelerează cicatrizarea ulcerului, vindecarea abceselor și antraxului.
Pentru un ten frumos fără acnee și eczeme trebuie să beți câte un pahar de suc de orz verde timp de câteva săptămâni, iar pentru a scăpa de pistrui aplicați plăntuțe strivite sau comprese cu suc de orz. Se pun cataplasme cu frunze proaspete de pătrunjel, zdrobite, în cazul inflamațiilor la nivelul ochilor. Frunzele de pătrunjel au efecte antiinfecțioase, antiinflamatoare și regenerative.