Trei licee din Vrancea au beneficiat de câte 1.500 de dolari, pentru a pune în aplicare proiecte concepute de elevi. Banii au fost alocali în cadrul „Programului de Implicare și Dialog Social pentru Tineri”, derulat de IREX, prin Romani Criss.
Elevii Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani au fost vizitați, ieri, de un reprezentant al International Research & Exchanges Board din Statele Unite ale Americii, în cadrul „Programului de Implicare și Dialog Social pentru Tineri”.
Astfel, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” a beneficiat de susținere financiară pentru reabilitarea terenului de baschet, de care elevii acestei unități de învățământ ar avea mare nevoie la orele de educație fizică și sport. „Doi dintre elevii noștri au mers într-o tabără de pregătire la Chișinău, în luna august 2011, apoi au revenit în școală, au format o echipă compusă din 15 tineri romi și de alte etnii. S-au gândit ce ar trebui realizat, au făcut un sondaj la nivelul școlii și au ajuns la concluzia că este nevoie de realizarea unui teren de baschet în aer liber. Noi nu aveam așa ceva. Câștigul cel mai mare în acest proiect este implicarea tinerilor în problemele comunității. Sperăm că în perioada 2 – 6 iunie, când serbăm zilele colegiului, să realizăm acea competiție de baschet, care se va realiza pe terenul de baschet creat cu ajutorul partenerilor noștri”, a declarat profesorul Mihail Fîsan, cadru didactic la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.
În afară de Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, în cadrul „Programului de Implicare și Dialog Social pentru Tineri” mai sunt implicați și elevii Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Grupului Åcolar din Mărășești.
Fondurile alocate Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” au fost alocate pentru dotarea unei săli multimedia, unde se vor organiza întâlniri cu elevii și nu numai, pe diverse teme. Cu acești bani s-a reușit achiziționarea unor echipamente multimedia, sisteme audio, dar și televizoare. Grupul Åcolar din Mărășești a folosit cei 1.500 de dolari pentru a achiziționa echipamente pentru înființarea unui post de radio. „Fundația Romani Criss este o fundație neguvernamentală a romilor și pentru romi. Avem foarte multe proiecte educaționale adresate romilor, însă avem o linie de proiecte care se adresează romilor și nu numai, deoarece noi credem în egalitate de șanse și interculturalitate. Nu se poate altfel într-o țară în care avem 19 minorități recunoscute. Anul acesta sunt șase echipe din toată țara implicate, iar anul viitor vor fi zece echipe”, a declarat Cezara David, manager de proiect la nivel național.
Romii din Vrancea sprijiniți de americani
Programul a demarat în anul școlar 2010 – 2011 și s-a derulat pe parcursul a doi ani. În tot acest timp, elevii de etnie romă, împreună cu ai lor colegi români, au făcut toate demersurile pentru a se integra și a comunica, depășind barierele generate de naționalitate. Cu sprijinul mentorilor, coordonatorii speră să îi determine pe elevii romi să învețe și să nu mai abandoneze școala.
De asemenea, mentorii îi vor învăța pe adolescenți cum să se ferească de țigări, tutun, dar și de alte necazuri care îi pândesc la tot pasul. „S-au văzut progresele realizate la fiecare liceu în parte. Relaționarea și comunicarea între tineri a avut un impact extraordinar. Sperăm că și anul următor aceste trei licee vor avea foarte multe idei pentru a implementa următoarele proiecte”, a precizat inspectorul pentru minorități Ana Gavrilescu, coordonator regional al acestui proiect.