Focșănencele Cornelia Ploscaru, de 66 de ani, și Anișoara Stamate, de 65 de ani, ale căror „Altfel de Povești” au fost publicate, împreună cu filmele realizate de ele, și pe site-ul cotidianului nostru, sunt câștigătoarele proiectului european „DigiTales” – cursuri de povestiri digitale pentru vârstnici. Împreună cu trainerul lor, bibliotecara Margareta Tătăruș, ele vor merge la conferința finală a proiectului, ce va avea loc la Maribor, în Slovenia, în perioada 31 mai – 2 iunie a.c.
Cornelia Ploscaru a obținut locul I cu sensibila sa povestire, intitulată „Nonagenara”, un omagiu adus mamei sale, în timp ce Anișoara Stamate a obținut locul IV, însă pentru că ocupanta locului II, din județul Ialomița, nu a putut fi prezentă, a fost selectată focșăneanca noastră, cu interesanta sa povestire – practic experiența sa personală imposibil de uitat – intitulată „Căsătorie printre ruine”, ea căsătorindu-se chiar a doua zi după devastatorul cutremur din 4 martie 1977. Povestirile lor au fost selectate din 98 de alte povestiri realizate în 12 biblioteci publice din România, atât de cei care le-au votat pe Facebook cât și de juriul alcătuit din: Anton Nagy – voluntar, Fundația Progress, Cristina Hangea – coordonator voluntari, Fundația Progress, și Dan Vioreanu – coordonator regional training, Programul Biblionet, Fundația IREX.
Reamintim că atât Cornelia Ploscaru cât și Anișoara Stamate au participat, alături de alți șase vârst-nici vrânceni, la Cursul gratuit de „Altfel de Povești – DigiTales” oferit de Centrul de Formare al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Timp de trei ore pe zi, în perioada 19 – 30 martie 2012, sub îndrumarea trainerului bibliotecar Margareta Tătăruș, aceștia au îmbinat arta de a povesti cu instrumentele digitale și multimedia, pentru a crea povești digitale. „Poveștile de viață create în cadrul acestui curs au impresionat prin sensibilitate și realizare, au scos la iveală – pentru a fi cunoscute de lumea întreagă – adevărate comori ale sufletului, păstrate până acum și care au fost răsplătite cu această excursie, care are toate costurile incluse, la Conferința de final de proiect, la Maribor în Slovenia, în perioada 31 mai – 2 iunie 2012. Succesul este comun și cu atât mai important, pentru că am pus în valoare orașul Focșani, oamenii care trăiesc aici, dar și biblioteca – locul în care oamenii simpli de lângă noi se pot exprima, pot învăța și pot primi acele lucruri simple, de care avem cu toții nevoie: dăruire, atenție și speranță!”, a declarat trainerul Margareta Tătăruș, șefa Secției pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”.
„Monitorul de Vrancea” partener în proiect
Proiectul DigiTales este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul GRUNDTVIG și implementat de un consorțiu, cuprinzând Colegiul Goldsmith din Londra, Anglia, Fundația Progress din Bistrița, România, Fundația Mitra din Slovenia, Centrul pentru Sociologie Urbană din Londra și Laurea din Finlanda. Durata de implementare a fost 2010-2012, iar obiectivul programului a fost utilizarea metodologiei DigiTales pentru incluziunea digitală a persoanelor de vârsta a treia.
„Monitorul de Vrancea” a fost unul dintre partenerii Bibliotecii Județene în acest proiect. Pe parcursul câtorva săptămâni, în paginile cotidianului nostru, în fiecare zi de luni, cititorii noștri au putut aprecia cele opt povești realizate de seniori, pentru ca în fiecare zi de marți să prezentăm momente din viața lor, adunate sub genericul „Fiecare om are o poveste! Trimite-ne-o și pe a ta!”.
Puteți revedea filmul Corneliei Ploscaru, intitulat „Nonagenara”, care s-a clasat pe locul I accesând:
http://www.monitorulvn.ro/articole/video-si-galerie-foto-altfel-de-povesti-istorisite-de-seniorii-de-langa-noi_2_125776.html
Puteți revedea filmul Anișoarei Stamate, intitulat „Căsătorie printre ruine”, accesând:
http://www.monitorulvn.ro/articole/video-altfel-de-povesti-istorisite-de-seniorii-de-langa-noi_2_127667.html