Reabilitarea și modernizarea societății de termoficare a municipiului Focșani, ENET, au intrat într-o nouă etapă. Ieri, la sediul Primăriei, a fost semnat contractul de implementare a proiectului la sursă.
Lucrările sunt realizate în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, cofinanțat din bani europeni, fiind executate, în asociere, de trei firme. Este vorba de Loial Impex SRL Suceava, Euro Construct International SRL și Energoutil Contact SA. Valoarea contractului este de 62 milioane lei, la care se adaugă TVA de 15 milioane lei. Durata contractului este de 23 de luni, din care durata de execuție 11 luni, iar perioada de notificare a defectelor 12 luni.
Investițiile vor consta în înlocuirea echipamentelor și utilajelor de producere a energiei termice și electrice, cu unele moderne și eficiente. „Urmează să se mai monteze un cazan de apă fierbinte, un cazan de abur pentru serviciile proprii ale centralei, o stație de tratare a apei pe noile tehnologii, care produc mai ieftin și fără poluarea mediului și o nouă stație de păcură pentru combustibilul de substituție pe care suntem obligați să-l avem pentru perioadele când presiunea gazului nu ne asigură parametrii normali”, a declarat Valter Popescu, directorul ENET.
Astăzi, reprezentanții Primăriei vor elibera ordinul de începere a lucrărilor. „Acest proiect are câteva obiective: reducerea poluării aerului, introducerea măsurilor de eficiență energetică și asigurarea unor prețuri suportabile, în special pentru categoriile de populație cu venituri mici. Practic, acest proiect are trei componente: un proiect privind demolările, sursa (centrala) și rețelele de termofiare principale și secundare”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
Până în prezent, în cadrul proiectului „Reabilitare a sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani”, a fost semnat contractul de demolare, lucrările fiind realizate în proporție de 80-85%.
Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune. Valoarea totală a proiectului este de 149 milioane lei, din care 50% este suportat din Fondul de Coeziune, 45% de bugetul de stat și 5% din bugetul local.