Patru dintre militarii Batalionului 280 Infanterie din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ,,Unirea Principatelor” din Focșani, plecați în Afganistan, la începutul anului, au revenit în țară. Aceștia nu și-au putut continua misiunea din cauza unor probleme de sănătate. Acestea, spun oficialii armatei, nu au fost cauzate de acțiunile de luptă, însă condițiile grele din teatrele de operații slăbesc și un organism puternic precum cel al unui militar.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, ,,în cele peste trei luni de misiune în Afganistan, patru militari ai Batalionului 280 Infanterie au fost repatriați din motive medicale”. „Este vorba despre unele afecțiuni ce nu au fost cauzate de acțiunile de luptă și care nu puteau fi tratate în facilitățile existente, în teatrul de operații. Spre exemplu, unul dintre militari a avut o fractură cominutivă la un deget al mâinii drepte. În asemenea cazuri, militarii pot fi repatriați cu sau fără înlocuitor, în funcție de specialitățile în care sunt încadrați. În situația de față, nu a fost necesară înlocuirea militarilor”, a precizat ofițerul de presă.
Reprezentanții Brigăzii au ținut să precizeze că militarii care participă la misiuni în afara teritoriului statului sunt examinați pentru a putea participa la misiuni.
Reporterii Monitorul de Vrancea au trimis o cerere și la Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale pentru a verifica informațiile legate de astfel de cazuri, dar nu am primit un răspuns concret.
Reprezentanții MApN ne-au precizat doar riscurile pentru care este asigurat personalul care execută misiuni externe: „deces, invaliditate gradul I, II și III, îmbolnăvire pe timpul și din cauza acțiunilor de luptă care au ca rezultat mutilări sau defecte fizice ireversibile ori vătămări corporale/afecțiuni ce pot fi stabilite în mod obiectiv, cheltuieli de spitalizare și tratament ambulatoriu, cheltuieli cu medicamente și tratament, cheltuieli pentru repatriere”.
Cinci militari vrânceni, răniți în anii trecuți
Oficialii ministerului ne-au mai răspuns că „Statul Major al Forțelor Terestre are în evidență cinci militari din județul Vrancea care au fost răniți în anii trecuți pe timpul participării la misiune în Afganistan, aceștia fiind tratați în Spitalul Militar Central, în Spitalul militar din garnizoana Focșani, precum și în spitale militare din Germania și SUA”. Al șaselea caz, foarte grav, îl reprezintă acum, Florinel Enache, căruia i-au fost amputate picioarele și mâna stângă.
De-a lungul timpului, Armata României a pierdut, în timpul misiunilor externe, 19 militari, iar alți 61 au fost răniți. „În afara militarilor răniți, cazuistica medicală a militarilor din forțele terestre participanți la misiuni în Afganistan a fost una normală și nu a pus probleme deosebite”, au afirmat oficialii MapN. Aceștia au mai precizat că dispozitivele medicale sunt acordate gratuit, cu suportarea cheltuielilor din bugetul Ministerului Apărării Naționale, când invaliditatea a survenit ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. De asemenea, cheltuielile pentru asistența medicală de recuperare-reabilitare sunt suportate din bugetul MApN dacă afecțiunea invalidantă a fost produsă ca urmare a îndeplinirii atribuțiilor funcționale/de serviciu, a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
De ce pleacă militarii?
Viața militarilor români plecați în misiuni nu este una roz. Pe lângă pericolele care îi pândesc la tot pasul, ei sunt departe de familii, trăiesc într-o climă total diferită de cea din România, într-o civilizație total diferită, au un regim alimentar și un stil de viață schimbate la 180 de grade. Åi totuși… De ce pleacă militarii?
Pentru bani, răspund unii, pentru că vor să-și plătească ratele la casă, la mașină, pentru că trebuie să-și întrețină familia.
Pentru că sunt obligați, răspund alții, făcând trimitere la Legea privind statutul cadrelor militare, modificată anul trecut, potrivit căreia „Cadrele militare în activitate au obligația să participe la misiuni în afara teritoriului statului român, în funcție de cerințele Ministerului Apărării Naționale, pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin convenții și tratate internaționale. Poate face excepție, la cerere, de la prevederile alin. 2 cadrul militar care întâmpină greutăți familiale deosebite”.
Unii spun că în misiuni se pleacă pe bază de voluntariat, alții că pe bază de pile.
„Nu mai plec, mi-am terminat ficatul”
Formați pentru disciplină și pentru păstrarea secretului militar, soldații se feresc să vorbească despre misiuni. Învățați cu greul, nu se plâng, dar povestesc, uneori, că ușor nu e. „Am fost o dată, dar nu-mi mai trebuie. Am fost la o grămadă de doctori, am luat o grămadă de pastile și am cheltuit o grămadă de bani. Mi-am terminat ficatul, cred că din cauza conservelor alea de la americani, făcute cică pentru o sută de ani. Vă dați seama ce e acolo în ele? Plus că ne aruncă mâncare din elicopter și stă acolo, în soare, ore întregi, până se duce mașina s-o ia. Vreau să-mi cresc copilul liniștit, banii sunt ei buni, dar nu-mi pot cumpăra viața. Sunt mulți colegi, care s-au trezit bolnavi când s-au întors în țară”, ne-a spus un militar vrâncean.
Într-o declarație dată cu ocazia unei misiuni din 2010 a militarilor vrânceni, Sorin Ivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar, preciza că, la întoarcerea din teatrele de operații, militarii sunt supuși mai multor teste. „În principal, testele se vor axa pe depistarea eventualelor probleme psihice căpătate pe parcursul șederii în teatrele de operațiuni. De asemenea, se vor efectua controale dermatologice, ortopedice, dar și pentru depistarea SIDA”, a declarat Sorin Ivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar.
Peste 600 de militari sunt în Afganistan
În acest moment, peste 600 de militari ai Batalionul 280 Infanterie din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ,,Unirea Principatelor” din Focșani sunt în misiune în Afganistan. Ei au plecat la jumătatea lunii ianuarie a.c. și vor reveni acasă în luna iunie.
În Afganistan, militarii acționează pentru interzicerea libertății de mișcare a insurgenților în aria de responsabilitate, menținerea libertății de mișcare pe autostrada A1, reducerea infiltrărilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea și distrugerea ascunzătorilor de armament, participarea la operații de sprijin umanitar și altele. Este pentru a treia oară când Batalionul 280 Infanterie Mecanizată este dislocat în teatrul de operații Afganistan, după misiunile încheiate cu brio în 2004 și 2009.
Militarii de la unitățile militare vrâncene au participat la misiuni și în teatrele de operații din Irak și Kosovo.