Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

Începe depunerea declaraţiilor pentru veniturile obţinute anul trecut


   Luna mai trebuie rezervată depunerii declarațiilor de venit de către vrâncenii care au și alte venituri în afară de salariu. Până pe 25 mai, câteva mii de vrânceni trebuie să depună declarația 200 aferentă veniturilor obținute în 2011. Cei care nu depun declarația riscă o amendă de maxim 500 lei.

   Declarația 200 se depune la ghișeul unității fiscale în a cărei rază teritorială contribuabilul își are domiciliul sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care aceasta este dife-rită de domiciliu. Formularele 200 pot fi descărcate de pe site-ul ANAF sau pot fi solicitate direct administrațiilor fiscale.Vrâncenii care au un certificat digital o pot depune și prin internet, pe pagina de upload creată inițial pentru declarația 112, accesibilă prin portalul www.e-guvernare.ro.
   Cei care nu declară veniturile obținute în 2011 riscă o amendă de la 50 la 500 lei, conform O.G. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările ulterioare.
   Finanțiștii precizează că persoanele fizice care obțin venituri din chirii, din mai multe contracte de închiriere, dar până într-un număr de 5 contracte,  completează declarația pentru fiecare sursă de venit, deoarece fiecare contract de închiriere este considerat o sursă de venit.
   De asemenea, cei care „obțin venituri din activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, vor depune câte o declarație pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate în a cărei rază teritorială se află terenul”. „Dacă în raza aceleiași localități se află mai multe terenuri, se va depune o singură declarație”, precizează finanțiștii.

Cine depune declarația 200 :
1. Persoanele fizice care au realizat în cursul anului anterior venituri din chirii dintr-un număr mai mic de cinci contracte de închiriere și venituri din arendă vor încadra veniturile la rubrica „venituri din cedarea folosinței bunurilor”. Cele care obțin venituri din mai mult de cinci contracte de închiriere vor declara veniturile la rubrica activități independente. 
2. Trebuie să depună declarația 200 și persoanele care desfășoară activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real. Este vorba despre veniturile din cultivarea și va-lorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor în sere și solarii, precum și din cultivarea și valorificarea arbuștilor, plantelor decorative și a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor pomicole.
3. Declarația 200 trebuie depusă și de cei care obțin venituri din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, precum și de cei care au câștiguri din operațiuni de vânzare cumpărare de valută la termen, precum și alte operațiuni similare.

Cine nu depune declarația 200:
1. Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor care au depus declarația de venit estimat în luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate;
2. Persoanele fizice care au obținut doar venituri al căror impozit este final :
– venituri din salarii, pensii, dobânzi, dividende;
– venituri din transferul de părți sociale;
– venituri din valorificarea produselor agricole obținute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unități specializate pentru colectare, unități de procesare industrială sau către alte unități, pentru utilizare ca atare.
– venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, obținute conform art.771 din
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignație, venituri din activități desfășurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară, pentru care impozitul reținut de plătitorii de venituri este final, potrivit opțiunii contribuabililor;
3. Persoanele fizice care, în anul 2011, au realizat venituri din cedarea folo-sinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, nu au optat pentru venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplineau condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria celor din activități independente, pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final, cu excepțiile prevăzute de Ordinul președintelui ANAF 52/2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?