Este bine de știut că 100 g de pulpă de dovleac asigură aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A. Studiile arată că o dietă bogată în vita-mina A și carotenoizi este asociată cu scăderea incidenței de cancer, ateroscleroză, cataractă. De aceea este bine să pregătim cât mai multe rețete pe bază de dovleac.
Atunci când încercăm să pregătim o plăcintă delicioasă cu dovleac, și nu numai, trebuie să alegem cu grijă dovlecii potriviți, mai ales că acum găsim pe piață o varietate destul de largă. Întâlnim în piețe dovleacul alb turcesc, dovleacul turcesc turban, dovleacul plăcintar, toți aceștia având forme și culori diferite. Se folosesc în mod uzual soiurile C. maxima sau C. moschata.
Dovleacul C. maxima are o formă alungită, întocmai unei banane uriașe, are coaja de culoare bej portoca-liu, iar miezul portocaliu nu este grozav la gust, dar merge foarte bine copt. Dintre varietățile acestui tip, dovleacul turcesc sau turbanul turcului, este ornamental și seamănă cu un turban turcesc. La gust nu este prea dulce, dar este perfect pentru decorațiuni. Având coaja în culori amestecate de portocaliu, verde și roșu, este potrivit pentru supe.
Dovleacul D. maxima are formă rotundă și este și turtit. Coaja este verde, miezul portocaliu, foarte dulce. Dovleacul C. moschato, în formă de pară, cu coaja bej sau oranj, miezul portocaliu intens, gât lung și bază rotundă în care se află și semințele, are gust de cartof dulce. Printre producătorii cei mai importanți de dovleac se numără și România, alături de Turcia, Italia, China, Egipt sau Argentina.