Elevii din clasele a XII-a A și a XII-a B de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani au înaintat Ministerului Educației o petiție, prin care au solicitat ca proba de matematică de la examenul de Bacalaureat să se dea nediferențiat, indiferent de profilul pe care l-a urmat absolventul. Petiția a fost trimisă având în vedere că nota obținută contează pentru admiterea la Facultate, iar subiecte mai grele doar pentru o anumită categorie de elevi, pot aduce rezultate mai slabe.
Astfel, elevii de la clasele a XII-a A și a XII-a B, profilul matematică – informatică, vor susține la Bac proba de matematică M1, în vreme ce ceilalți elevi vor susține varianta M2, care conține subiecte mult mai simple. „Cuziștii” se simt nedreptățiți, acesta fiind motivul pentru care au decis să înainteze petiția. Ei speră că li se va face dreptate, iar toți elevii, indiferent de profilul absolvit, vor fi tratați în mod egal. „Ca urmare a noii metodologii, media examenului de Bacalaureat este luată în calcul ca media de admitere la facultate. În cadrul profilului nostru, matematică- informatică, examenul de matematică M1 este mult mai dificil decât cel susținut de elevii de la M2, dar la admiterea la facultate nu se ține cont de acest lucru, ceea ce afectează, credem noi, egalitatea de șansă a elevilor ce urmează profilul matematică- informatică. De aceea, v-am ruga ca, având în vedere schimbarea târzie a regulilor, examenul de matematică de la profilul nostru (M1) să conțină același tip de subiecte ca și cel de la M2, pentru a nu ne fi reduse, din acest motiv, șansele de admitere la facultate. În sprijinul acestei solicitări, vă aducem ca argument faptul că examenul de Bacalaureat la Limba și Literatura Română nu are grade diferite de dificultate la profilele real și uman, deși programa, ca și numărul de ore alocat diferă”, au precizat, în petiție, elevii.
Vor egalitate în drepturi
Elevii spun că nu cer altceva decât egalitate. Unii dintre ei intenționează chiar să candideze pentru un loc la Academia de Studii Economice, ori de nota pe care o vor obține la matematică depinde foarte mult reușita lor. „În cadrul profilului nostru, clasa a XII-a A și XII-a B profil matematică -informatică, examenul de Bacalureat la Matematică M1 este mult mai dificil decât cel susținut de elevii de la M2, dar la admiterea la facultate nu se ține cont de acest lucru, ceea ce afectează, credem noi, egalitatea de șansă a elevilor ce urmează profilul matematică- informatică față de cei de la profilul științe sociale. Din acest motiv, dorim egalitate, așa cum examenul de Bacalureat la Limba și Literatura Română are subiecte comune pentru profilele real și uman, chiar dacă numărul de ore diferă. Eu vreau să dau la ASE București, unde admiterea se face exclusiv pe baza mediei de la Bacalaureat și este influențată de media la matematică”, a spus Mădălina Barbărasă, elevă în clasa a XII-A, inițiatoare a acestei petiții.
Profesorii vin în apărarea elevilor
Åi cadrele didactice cred că petiția elevilor este justificată, iar subiectele de tip M1 de la examenul de Bacalaureat sunt mult mai dificile. Prin urmare, realizarea unei balanțe între toți absolvenții de liceu ar oferi tuturor, pe viitor, șanse egale în eventualitatea admiterii la Facultate. „Elevii doresc un Bacalaureat echilibrat. Așa cum la Română sunt aceleași subiecte la toate profilele, să fie și la matematică la fel, sau să fie recunoscut că cei de la M1 au subiecte mai grele. Repet, elevii nu doresc subiecte mai ușoare la matematică, ci doresc un examen de Bacalureat echilibrat”, a precizat Tiberiu Oprea, profesor de matematică la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani.
Elevii „cuziști” au mai adăugat că vor face tot posibilul pentru ca solicitarea lor să fie soluționată cât mai rapid posibil. „Cei de la M2 sunt destul de avantajați la Bac. S-ar putea crea un fenomen care se numește «migrarea elevilor de la M1 la M2 în clasa a XII-a», care se datorează exclusiv examenului mai ușor, astfel având șanse mai mari să intre la facultăți de profil. Acum mai strângem semnături pentru a trimite o scrisoare cu cât mai multe semnături, de la mai mulți elevi, din mai multe licee, pentru a putea fi luați în seamă. Am observat că e-mailul trimis de noi nu a fost prea băgat în seamă”, spune eleva Iulia Gorciu.