Bumbacul reprezintă una dintre cele mai îndrăgite fibre textile din întreaga lume. Åtim însă cum este recoltată această plantă? Ce etichetă ar trebui să conțină ambalajul pentru a fi siguri de calitatea produsului?
În Stalele Unite ale Americii bumbacul se prelucrază pe suprafețe imense și este recoltat de mașinării performante. În schimb, locuitorii din satele africane adună „aurul alb” cu mâna, obținând un câștig de câțiva cenți pe zi. Conform datelor furnizate de Organizația UNICEF, milioane de copii lucrează zilnic pe plantațiile de bumbac.
Pentru a-i sprijini pe micii fermeri din Africa și Asia, producătorii ar trebui să se ocupe de comerțul echitabil, corect și să cumpere textile din bumbac BIO.
Acestea nu sunt mai scumpe față de hainele din bumbac tradițio-nal sau convențional care se găsesc în foarte multe magazine online și nu numai.
Bumbacul crescut în mod tradițional trebuie stropit împotriva dăunătorilor de până la 20 de ori pe an.
Aproximativ 25% din insecticidele folosite în întreaga lume și 11% din pesticide sunt utilizate în vederea cultivării acestei plante. După un calcul estimativ s-a constatat că pentru producția unui singur tricou din bumbac este nevoie de o cantitate de 150 g de otravă.