Părinții care vor să-și înscrie acum copilul la creșă sunt sfătuiți să aștepte până în toamnă, cînd o parte dintre copiii din seria actuală vor merge la grădiniță, eliberând astfel locurile. „Eu nu pot să refuz dreptul părintelui de a-și înscrie copilul la creșă, dar îi explic faptul că locurile sunt limitate și îi sfătuiesc să vină de la 1 septembrie. Atunci apar «migrațiile». Începe activitatea la grădinițe, unii părinți îi trec mai devreme la grădiniță, pentru a fi apți pentru clasa 0. Åi în timpul anului apar fluctuații, sunt cazuri când părinții își mută domiciliul din localitate”, ne-a declarat Mihai Ciobotaru, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS) din cadrul Primăriei Focșani. Acesta susține că deși numărul celor înscriși este mai mare decât capacitatea creșelor, în general este o prezență fluctuantă a copiilor, în urma triajului epidemiologic, care are loc în fiecare dimineață. Copiii care se constată că sunt bolnavi sunt ținuți acasă, pentru a nu „împărți” gripa, de exemplu, cu ceilalți copii.
Documentele necesare pentru înscrierea copilului la creșă sunt: copii după actele de identitate ale părinților, adeverințe privind venitul net al părinților, copie după certificatul de naștere al copilului, fișă medicală eliberată de medicul de familie, buletin de analize medicale și adeverință privind vaccinurile.
Înscrierea se face pe tot parcursul anului, iar dosarul se depune la sediul SPLAS Focșani. Sunt acceptați doar copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Părinții trebuie să plătească o contribuție pentru masa zilnică a copiilor, în cuantum de 6 lei pe zi. Programul creșelor este de luni până vineri, între orele 6.00-18.00. Unitățile funcționează tot anul, cu excepția lunii iulie, când are loc igienizarea clădirilor.
Saltele pentru pătuțuri, din sponsorizări
Anul trecut, creșele au fost dotate, din sponsorizări, cu două mașini de spălat profesionale, o mașină de gătit și o centrală termică. De asemenea, saltelele din pătuțuri, vechi de 30 de ani, au fost înlocuite cu unele noi, confecționate din bureți aduși din Germania, cu ajutorul filialei de Cruce Roșie Vrancea, care a donat și pături. Cu ajutorul altor oameni de bine s-au primit și cearceafuri. Tot din sponsorizări s-au colectat și 14.000 lei.
În prezent, creșele sunt reabilitate termic la exterior și sunt dotate cu centrale termice, dar funcționale au rămas și sobele pe lemne. Directorul SPLAS Mihai Ciobotaru se plânge că personalul este insuficient, dat fiind faptul că îngrijirea celor mici necesită multă atenție. În total, la cele două creșe sunt 23 de angajate, 11 la o creșă, 12 la cealaltă, dintre care asistenta șefă, două bucătărese, o spălătoreasă, îngrijitoare și un muncitor care se ocupă de curtea creșei.
Nici o creșă din cele 400 promise
Proiectul privind construirea a 400 de creșe în toată țara a rămas doar la nivelul de promisiune neonorată. Fostul premier Emil Boc și fostul ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, promiteau, în 2010, că vor construi 400 de creșe în anul 2011. Până la această dată însă, nu s-a turnat fundația nici măcar pentru o singură creșă în toată țara.
La Focșani, SPLAS a întocmit documentația și nota de fundamentare, care a fost trimisă la Minister, pentru construirea a două creșe. Fără nici un răspuns însă. „Pentru că atunci s-a anunțat că vor fi mai multe locuri, prin construirea de creșe noi, la momentul respectiv am fost asaltați de cereri. Această promisiune, neonorată, nu a făcut decât să provoace tensiuni în comunitate. Am încercat să le explicăm părinților situația, că locurile sunt aceleași”, a spus Mihai Ciobotaru, directorul SPLAS Focșani. Acesta a completat că indicatorii demografici sunt alarmanți: natalitatea și nupțialitatea sunt în scădere, iar divorțialitatea în creștere.
La aceste realități au contribuit incertitudinea locului de muncă sau măsuri care descurajează natalitatea, cum ar fi tăierea a 15% din valoarea indemnizației pentru creșterea copilului. Directorul SPLAS Focșani spune că Legea nr. 263/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, nu are adoptate nici în prezent normele metodologice de aplicare, normativul de personal sau standardele de calitate, având în vedere faptul că acesta este un serviciu social. Între timp, mamele care nu prind un loc pentru copilul lor la creșă, vor fi nevoite să se descurce pe cont propriu și vor apela tot la bone și bunici.