Sprayurile folosite în casă la curățenie sau ca deodorante de cameră sunt dăunătoare funcției cardiace, arată un studiu realizat de cercetători elvețieni pe aproape 600 de femei elvețiene care-și fac sigure menajul. Studiul este publicat în revista Environmental Health Perspectives. Se știe de multă vreme că produsele de curățenie dăunează căilor respiratorii, putând provoca chiar astm. Efectul lor asupra funcției cardiace era însă necunoscut până acum.
O echipă internațională condusă de Amar Mehta de la Institutul tropical elvețian și Universitatea din Basel a studiat 581 persoane, majoritatea casnice în vârstă, integrate în studiul asupra bolilor respiratorii. Ele au furnizat date precise despre folosirea sprayurilor, a substanțelor degresante pentru aragaz, a celor utilizate la călcat și la împrospătarea atmosferei, ca și a altor produse parfumate.
Cercetătorii au luat în calcul variabilitatea ritmului cardiac (VRC), indicator important în diferite patologii. S-a demonstrat că, cu cât participantele foloseau mai multe produse menajere, cu atât VRC-ul lor se altera, relatează oamenii de știință, printre care au fost și francezi, și spanioli.
Efectul a fost și mai puternic în privința folosirii produselor de parfumare a camerelor, îndeosebi la femeile care aveau deja o boală de plămâni. Potrivit autorilor, studiul confirmă faptul că utilizarea frecventă și îndelungată a unor asemenea produse mărește riscul de hipertensiune arterială și de infarct la femeile în vârstă care le folosesc. Este prima dată când este pusă în evidență o astfel de legătură și sunt necesare și alte studii pe acestă temă, subliniază cercetătorii.