Românii care dețin automobile înmatriculate în străinătate vor putea circula cu acestea pe drumurile publice din România maximum 90 de zile, termenul urmând să curgă de la data achiziționării autovehiculului respectiv, a afirmat marți comisarul-șef Lucian Diniță, directorul Direcției Poliției Rutiere.
Prevederea se regăsește în proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat în ședința de marți a Executivului. „Aceste autovehicule înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule 90 de zile într-un an pe teritoriul României de la momentul la care cetățeanul român intră în posesia acestui autovehicul. (…) Practic, documentul prin care se intră în posesie e documentul de bază – actul de vânzare-cumpărare”, a explicat Diniță. El a precizat că termenul de 90 de zile este valabil, indiferent dacă proprietarul automobilului respectiv circulă sau nu cu mașina și că sunt exceptate de la lege autovehiculele înmatriculate în străinătate și conduse de cetățeni străini. „Unii vor fi tentați ca atunci când se apropie sfârșitul perioadei de 90 zile să meargă să-și reînnoiască acest contract în ideea de a mai putea circula 90 zile. Din februarie 2009 Poliția Rutieră are o evidență a autovehiculelor înmatriculate în alte state. Când un astfel de autovehicul va fi oprit în trafic, el intră în această evidență și (…) în situația în care se constată că un astfel de conducător conduce acest autovehicul peste perioada admisă i se vor reține certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare”, a mai spus Lucian Diniță. El a adăugat că celor prinși într-o astfel de situație li se vor aplica și amenzi. „Până la 8 puncte amendă, adică 560 lei, iar pentru categoria a patra, de la 9 la 21 de puncte, și aici amenda e mult mai substanțială”, a arătat Diniță referitor la cuantumul amenzilor.
Totodată, comisarul-șef a declarat că proiectul de lege prevede și introducerea permisului de conducere pentru mopede. „Vor fi introduse din ianuarie 2013 obligatoriu permisele de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor cu capacitatea până la 15 kw și, de asemenea, pentru motociclete A1, A2. Pentru categoriile C și D perioada de valabilitate a permisului de conducere va fi de 5 ani, urmând ca acesta să fie reînnoit, iar pentru celelalte categorii, de zece ani, așa cum e și în momentul de față”, a explicat Diniță.
Potrivit acestuia, pe drumurile publice din România circulă în momentul de față peste 45.000 de autovehicule înmatriculate în străinătate, din care aproximativ 19.800 sunt înmatriculate în Bulgaria.