Pensionarii vrânceni nu s-au îngrămădit la ușa registraturii Tribunalului pentru a cere, printr-o acțiune în justiție, restituirea contribuției la fondul de sănătate, așa cum s-a întâmplat în alte județe. Totuși, 50 de persoane au dat în judecată Statul. Alții nu au știut exact ce documente trebuie și s-au întors acasă, așa cum au plecat.
Dintr-o pensie mică, aceștia nu își permit un avocat pentru a le „lumina” drumul pe căile justiției. Cititorii „Monitorul de Vrancea” ne-au cerut să-i ajutăm în acest caz. Nu le trebuie decât o cerere de chemare în judecată, un cupon de pensie și orice alt document care ar putea folosi la soluționarea cauzei.
Potrivit Codului de procedură civilă, la articolul 112, cererea de chemare în judecată va cuprinde: „1. numele, domiciliul sau reședința părților ori, pentru persoanele juridice, denumirea și sediul lor, precum și, după caz, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul fiscal și contul bancar. Dacă reclamantul locuiește în străinătate, va arăta și domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul; 2. numele și calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele acestuia și sediul profesional; 3. obiectul cererii și valoarea lui (…); 4. arătarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea; 5. arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. Când dovada se face prin înscrisuri, se vor alătura la cerere atâtea copii câți pârâți sunt, mai mult câte o copie de pe fiecare înscris, pentru instanță; copiile vor fi certificate de reclamant că sunt la fel cu originalul. Se va putea depune și numai o parte dintr-un înscris privitor la pricină, rămânând ca instanța să dispună, la nevoie, infățișarea înscrisului în întregime. (…) Când reclamantul voiește să-și dovedească cererea sau vreunul din capetele cererii sale, prin interogatorul sau jurământul pârâtului, va cere infățișarea în persoană a acestuia. Când se va cere dovada cu martori, se va arăta numele și locuința martorilor; 6. Semnătura”.
Cererea de chemare în judecată trebuie să fie însoțită de un cupon de pensie pentru a dovedi calitatea de pensionar, dar și cuantumul pensiei mai mari de 740 de lei, din care să se fi reținut pentru sănătate 5,5% din suma totală. Pensionarul poate depune și alte documente care ar putea ajuta la soluționarea cauzei.
Ajutor public judiciar pentru cei care nu-și permit avocat
Sunt cazuri în care vârsta înaintată, situația materială și socială nu le permit pensionarilor să apeleze la un avocat, dar reamintim că există ajutorul public judiciar. Orice justițiabil care nu își poate permite un apărător poate solicita fie Baroului, fie instanței, consiliere de specialitate. În cazul în care acțiunea nu a fost încă deschisă, justițiabilul va depune cererea de acordare a ajutorului public judiciar la Baroul Vrancea, iar în cazul în care cauza se află deja pe rolul instanței, cererea se depune direct la completul de judecată care soluționează dosarul.
Până în prezent, la Tribunalul Vrancea nu s-au înregistrat mai mult de 60 de cauze prin care pensionarii să solicite restituirea contribuției la fondul de sănătate. În Vrancea sunt 22.725 de pensionari care au pesie mai mare de 740 de lei.