Incompetenții pedeliști ai Casei Naționale de Pensii au greșit calculul indemnizațiilor a peste 4.000 de pensionari vrânceni, care acum sunt somați să aducă banii înapoi, în buzunarul statului. În schimb, statul nu se grăbește să-și repare greșeala și să returneze pensionarilor banii furați timp de peste un an, sub pretextul contribuției la sănătate, de 5,5% aplicată la toată pensia!
Timp de 12, în unele cazuri 15 luni, revoluționarii care au fost răniți în 1989, urmașii eroilor martiri, îngrijitorii revoluționarilor mutilați sau cu grad I invaliditate, dar și cei care primesc indemnizații acordate soților supraviețuitori au primit bani în plus, ca urmare a incompetenților de la Casa Națională de Pensii, care au calculat greșit zeci de mii de indemnizații la nivel de țară. În Vrancea, în această situație se află, potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP), 4.045 beneficiari de indemnizații de soț supraviețuitor și 95 de persoane din categoria revoluționarilor. Ei urmează ca în perioada următoare să primească decizii de returnare eșalonată a banilor, astfel încât Casa de Pensii să-și recupereze… greșeala!
Conform directorului CJP, Adrian Juravle, în cazul beneficiarilor de indemnizație pentru soțul supraviețuitor din Vrancea, ei vor returna statului, timp de 15 luni, câte 3 lei lunar. „Din cei 4.045 de oameni ce primesc aceste indemnizații, peste 1.000 nu vor trebui să returneze nimic pentru că au pensia mai mică de 350 de lei. Restul vor returna câte trei lei lunar, timp de 15 luni, adică 45 de lei în total”, a declarat directorul CJP.
Chiar dacă în unele cazuri e vorba de doar câțiva lei de returnat, iar în altele, ca în cazul revoluționarilor, de aproximativ 78 de lei de persoană, situația în care a ajuns această instituție a statului este mai mult decât penibilă!
Aceste indemnizații au fost tăiate în iulie 2010 cu 15%, fiind una dintre măsurile de austeritate. Începând cu luna ianuarie 2011, acestea ar fi trebuit mărite cu 15%, procent care trebuia aplicat la suma rezultată în urma tăierii din iulie 2010. Însă Casa de Pensii a aplicat procentul de 15% la suma din iunie 2010, adică dinaintea tăierii. Astfel, instituția a ajuns la concluzia că în perioada ianuarie 2011 – martie 2012, zeci de mii de indemnizații au fost plătite în alt cuantum decât cel legal cuvenit.
„Plata acestor tipuri de prestații în cuantumul anterior lunii iulie 2010, și nu în cuantumul prevăzut de Legea nr. 285/2010, s-a datorat unor neconcordanțe de reglementare existente în legislația de protecție socială, care au condus la transpunerea defectuoasă a noilor prevederi legale în aplicația informatică”, a anuțat Casa Națională de Pensii.
Chiar dacă sumele ce trebuie returnate par, pentru unii, derizorii, sunt situații în care acești bani, pe care titularii lor nu-i vor mai avea, chiar contează. Această greșeală incalificabilă a Casei Naționale de Pensii vine imediat după ce instituția a dat cu bâta în baltă și în cazul pensionarilor, cărora le-a reținut ilegal, timp de mai bine de un an, contribuția pentru sănătate de 5,5%, calculată la cuantumul total al pensiei și nu doar la suma ce depășește nivelul de 740 lei.
Dacă în acest caz statul se face că uită să returneze oamenilor banii furați și-i împinge spre tribunale, în cazul sumelor derizorii pe care trebuie să le recupereze, vina aparținându-i Casei de Pensii în totalitate, instituția se grăbește să emită decizii de reținere!