Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Cum să gătim inteligent


   Åžtiați că atunci când înăbușiți legumele (cu frunze: salată, etc.) în unt sau puțin ulei de măsline, acestea își vor păstra de 5 ori mai multe vitamine decât dacă le gătiți la abur? Vă prezentăm 9 moduri de a tăia, prăji sau fierbe mai bine și mai inteligent carnea și legumele, astfel încât acestea să nu își piardă substanțele nutritive și vitaminele.
   Cumpărarea unor alimente sănătoase este primul pas spre o dietă mai bună; prepararea corectă a acestor alimente este însă o practică la fel de importantă.
 
1. Pentru sănătatea inimii
Dacă vreți să încercați un alt mod de a mânca roșiile, atunci trebuie să știți că acestea sunt bune și pregătite pe grătar; căldura atrage după sine o reacție chimică interesantă la nivelul legumei, care face ca nutrienții acesteia să fie mai ușor absorbiți în corp.  
 
2. Pentru prevenirea cancerului
Temperaturile ridicate distrug o substanță foarte importantă din usturoi, care ajută corpul în lupta împotriva cancerului și mărește rezistența sistemului imunitar. După ce îl tăiați, așteptați 10-15 minute înainte să aruncați bucățile de usturoi în oală sau tigaie. Această perioadă este suficientă pentru ca usturoiul să producă singur substanțele care să anuleze efectele dăunătoare ale căldurii generate de aragaz sau grătar, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul Național pentru Studierea Cancerului din Statele Unite ale Americii.
   Nu aveți timp de pierdut și 10-15 minute vi se par o eternitate? Atunci consumați usturoi crud. Este chiar mult mai bun și mai sănătos.  
 
3. De 10 ori mai mult fier
Ce facem când gătim cu roșii, mere și lămâi? Încălziți alimentele acide ca acestea într-o oală sau tigaie de fontă. Se pare că o parte din fierul conținut în oala sau tigaia respectivă se ‘’scurge’’ în mâncare – este vorba de o parte foarte mică, care nu dăunează sănătății, din contră.
   Sfat: nu este neapărat nevoie să vă cumpărați o tigaie sau o oală de fontă; puteți pur și simplu să adăugați la mâncare anumite alimente bogate în fier. De exemplu, în timp ce fierul conținut în carnea roșie se absoarbe foarte rapid în corp, fierul din fasole, cereale și legume nu acționează la fel de rapid.
   Când faceți salată de spanac, de exemplu, puneți și câteva felii de mango pentru a mari cantitatea de fier a fiecărei porții. Alte combinații la fel de sănătoase sunt: fasole cu sos de roșii sau cerealele cu căpșuni.
 
4. Pentru ochi sănătoși și oase mai puternice
Dacă gătiți cu avocado, ulei de măsline, nuci, măsline sau alte surse de grăsimi naturale sănătoase atunci când pregătiți o salată de fructe sau legume, veți mări cantitatea de vitamine precum A, E și K. Aceste substanțe ajută vederea, îmbunătățesc imunitatea și ne protejează împotriva atacurilor de cord și a osteoporozei.
   Grăsimile acționează ca niște transmițători pentru aceste vi-tamine. Același proces stă și la baza carotenoizilor, componenți care dau roșiilor și morcovilor acele culori care ne plac atât de mult.
Un studiu recent de la Universitatea din Ohio a arătat că bărbații și femeile care mâncau salată de salsa cu bucăți de avocado rețineau până la 4,4 ori mai mult licopen și de 2,6 ori mai mult beta-caroten decât cei care nu consumau salată cu avocado.

5. Depozitați calciul
Dacă pregătiți o supă de pui, e bine să puneți în ea și puțin suc de lămâie, oțet sau suc de roșii. Această combinație de alimente puțin acide și carnea de pui va mări conținutul de calciu al supei cu până la 64%, conform unui studiu realizat la Universitatea Harvard. Se pare că fiertura astfel obținută dizolvă cal-ciul din oase mai repede.
 
6. Preparați carnea pe grătar
Căldura mare din cuptor, necesară de altfel pentru a pregăti carnea, poate crea compuși cancerigeni (HCA). Ca să scăpați ce acest lucru, pregătiți carnea pe grătar și, mai mult, preparați pentru ea un sos marinat.
 
7. Luptați cu răceala și gripa
Atunci când feliați produsele proaspete, tăiați bucăți mari. Porțiile mici înseamnă că o parte mare din legumă sau fructul respectiv este expusă luminii și oxigenului, lucru care le scade cantitatea de substanțe hrănitoare.
   Bucățile mari de legume își mențin o cantitate mai mare de vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar puternic.
Vă sfătuim așadar să tăiați în sferturi morcovii, cartofii și ro-șiile, în loc să le feliați.

8. Asimilați cât mai multe substanțe nutritive
Câștigați timp și sănătate dacă nu mai curățați coaja vinetelor, merelor, cartofilor și ale altor alimente de acest tip. Coaja însăși stă ca o barieră împotriva pierderii de substanțe nutritive, astfel că multe vitamine și minerale se găsesc chiar în această coajă sau imediat sub ea.
   Coaja subțire a cartofilor este plină de fibre, iar cea de la zu-cchini (dovlecei cu coajă verde) conține luteină – toate acestea ajută la prevenirea unei boli care apare de obicei la bătrânețe, anume degenerescență maculară.
   Sfat: Adăugați zeamă de lămâie la mâncărurile pe care le preparați. Un studiu realizat la Universitatea din Arizona arată cum consumul de lămâie și/sau lime, precum și a cojii de portocală reduce apariția cancerului de piele cu până la 34%.
 
9. Dublați numărul de antioxidanți
Adăugarea de mirodenii în salate le va conferi acestora calitatea de a ne ajuta să luptăm împotriva cancerului, spune un studiu recent. Comparabil cu salatele obișnuite, cele în care adăugați puțin suc de lămâie și maghiran ajung până la 200% mai mulți antioxidanți pe porție. Mirodeniile precum ghimbirul și chimionul au de asemenea un conținut bogat în antioxidanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?