Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sfaturi de urmat pentru a avea o inimă sănătoasă


   Bolile inimii se numără printre cauzele principale ale decesului la nivel mondial. Chiar dacă statistic vorbind una din trei persoane dezvoltă o astfel de afecțiune, oamenii cred deseori că au o sănătate de fier și lasă lucrurile la voia întâmplării. Fiindcă este mai ușor și mai recomandat să previi decât să tratezi, iată câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le cunoașteți și să le respectați din vreme.
Desigur, sfaturile nu garantează succesul tuturor în egală măsură, însă cu siguranță pot înlesni o viață mai lungă și sănătoasă.  Persoanele cu un regim alimentar dezordonat, fumătoare ori care trăiesc într-un mediu poluat sunt mai susceptibile la dezvoltarea bolilor cardiovasculare decât celelalte.   
   Asemenea, și persoanele de vârstă înaintată, cele care suferă de boli cronice sau care au înregistrat în familie astfel de cazuri. Limitând grăsimile saturate primite din alimentație veți face primul pas important, reducând colesterolul din sânge și consecințele aferente. Nu trebuie să renunțați definitiv la carne, ca în cazul margarinei și a untului, ci doar să optați pentru cea mai slabă (de pasăre sau pește). De asemenea, trebuie să se știe că este permis consumul uleiului de măsline, care conține grăsimi monosaturate, precum și acela al semințelor și nucilor bogate în grăsimi polinesaturate. 
   În privința dulciurilor, probabil veți fi tentați să vă îndreptați atenția către biscuiții și chips-urile care au scris pe ambalaj: „Produs fără grăsimi”. Ar fi bine totuși să vă creați obiceiul de a citi lista de ingrediente, fiindcă nu de puține ori se întâmplă ca produsele astfel numite să fie obținute cu uleiuri grase. Un indiciu indirect în acest sens este sintagma „parțial hidrogenat” care însoțește unele ingrediente. De unde veți lua proteine dacă vă privați de toate aceste lucruri? Fructele și legumele precum fasolea, mazărea sau lintea sunt surse foarte bogate de vitamine și înlocuitori recomandați ai cărnii. Acestea conțin, de asemenea, substanțe care v-ar putea ajuta în mod activ la prevenirea bolilor cardiovasculare. Fie că le consumați simple sau combinate, asigurați-vă că fructele și legumele sunt întotdeauna proaspete și cât mai apropiate de starea în care se găsesc în natură pentru a câștiga toată gama de nutrienți și fibre vegetale. Din acest motiv, sunt recomandate salatele.
   Kilogramele în plus solicită suplimentar miocardul de aceea trebuie să vă mențineți greutatea sub control. Tot acest efort, dacă nu este asociat cu renunțarea la fumat va fi însă neroditor. Fumul de țigară este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri nu doar pentru inimă ci pentru întreg organismul. Fumatul scade capacitatea plămânilor de a elimina substanțele nocive și împiedică inima să pompeze suficient oxigen către celelalte organe.
   Pentru a avea o inimă sănătoasă acordați atenția care se cuvine odihnei. Eliminarea stresului și relaxarea ajută la detensionarea fi-zică și psihică, contribuind la menținerea tensiunii arteriale și a ritmului bătăilor inimii în parametri normali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?